Blog
Pasja, rozwój i zaangażowanie: młode pokolenie w świecie HoReCa
Czas czytania: 3 minutes Pokolenie Z wchodzi na rynek HoReCa – czym nas zaskoczą? Młode pokolenie w świecie HORECA, Rozmowa z Wenią Hotelarz Cześć, drodzy czytelnicy! Dziś porozmawiamy o…
Aplikacje lojalnościowe w gastronomii – dlaczego warto? Korzyści dla restauratora i klienta!
Czas czytania: 3 minutes Aplikacje lojalnościowe w gastronomii – dlaczego warto? Korzyści dla restauratora i klienta! 🍽️ Aplikacje lojalnościowe w gastronomii to temat, który w ostatnich latach zyskuje coraz…
Drukarki fiskalne.Jak wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojej restauracji?
Czas czytania: 3 minutes Cześć, restauratorzy! Macie już za sobą tę chwilę, kiedy ktoś pyta: „Jaka drukarka fiskalna będzie najlepsza dla mojej restauracji?”, a wy, z szeroko otwartymi oczami,…
Programy lojalnościowe w gastronomii. Jak budować lojalność klientów i zwiększać zyski?
Czas czytania: 3 minutes 🎙️ Programy lojalnościowe w gastronomii – czy warto? W tym odcinku podcastu rozmawiamy o jednym z najbardziej efektywnych narzędzi w budowaniu lojalności klientów – programach lojalnościowych i…
Budowanie społeczności wokół restauracji
Czas czytania: 2 minutes 🎙️ Powrót do korzeni: budowanie społeczności wokół restauracji Restauracja to nie tylko miejsce, gdzie serwujemy jedzenie – to serce lokalnej społeczności. 🍽️ Od zawsze gastronomia była…
Innowacje na talerzu: Jak nowoczesne technologie podkręcają sukces restauracji
Czas czytania: 3 minutes Czy nowoczesne technologie to rzeczywiście przyszłość gastronomii, czy tylko kosztowna moda? W odcinku “Innowacje na talerzu: Jak nowoczesne technologie podkręcają sukces restauracji” przyglądamy się pięciu najczęstszym obiekcjom,…
Browar Wodzisław
Czas czytania: 2 minutes W najnowszym odcinku podcastu “Browar Wodzisław, pasja i historia zamknięta w butelce” mam przyjemność gościć Jakuba Prusa, właściciela i pomysłodawcę regionalnego browaru rzemieślniczego. W trakcie…
Ekspert Energetyczny Anna Kucharz. Co musisz wiedzieć na temat kosztów energii
Czas czytania: 2 minutes Zapraszamy do wysłuchania mojego najnowszego odcinka podcastu “Ekspert Energetyczny Anna Kucharz. Co musisz wiedzieć na temat kosztów energii.”, gdzie mam przyjemność rozmawiać z Anną Kucharz,…
Rzemieślnicza doskonałość: zdrowa żywność i lokalne tradycje w 2024
Czas czytania: < 1 minut Zapraszam na kolejny ciekawy odcinek o tytule “Rzemieślnicza doskonałość: zdrowa żywność i lokalne tradycje”, w którym miałem przyjemność rozmawiać z charyzmatycznym i pełnym niekończącej się…
Marketing w restauracji, jak pozyskiwać i utrzymać klientów aby sprzedawać więcej.
Czas czytania: 4 minutes Zapraszamy na niezwykły odcinek “marketing w restauracji”, w którym gościmy Daniela Kędzierskiego, CEO Fast Tony. Rozmawiamy o efektywnych strategiach marketingowych w branży gastronomicznej. Jeśli zarządzasz…
Jak zaoszczędzić tysiące złotych na energii w branży gastronomicznej.
Czas czytania: 3 minutes Jak zaoszczędzić tysiące złotych na energii w branży gastronomicznej – to temat naszego najnowszego odcinka! 📉💡 Dołączyła do mnie ekspert energetyczny, Anna Kucharz, która podzieli…
Zasada SMART. Najlepszy sposób na ustanowienie celów rozwoju restauracji w 2023
Czas czytania: 5 minutes Zasada SMART. Najlepszy sposób na ustanowienie celów rozwoju restauracji w 2023. Najlepszy sposób na ustanowienie celów rozwoju restauracji. Jeśli chodzi o prowadzenie restauracji, każdy szczegół…
Jak wprowadzić bezglutenowe opcje do menu restauracji i przyciągnąć nowych klientów w 2023
Czas czytania: 5 minutes Jak wprowadzić bezglutenowe opcje do menu restauracji i przyciągnąć nowych klientów. Wprowadzenie opcji bezglutenowych do menu restauracji przynosi wiele korzyści zarówno dla klientów, jak i…
Przewodnik po parowaniu piwa i jedzenia.Odkryj świat 5 smaków i rodzajów piwa!
Czas czytania: 6 minutes Przewodnik po parowaniu piwa i jedzenia. Odkryj świat smaków i rodzajów piwa! Odkryj świat parowania piwa i jedzenia! Dowiedz się, jak dobrać smaki, różne rodzaje…
Korzyści z analizy SWOT w branży gastronomicznej
Czas czytania: 19 minutes Korzyści z analizy SWOT w branży gastronomicznej. Analiza SWOT to narzędzie, które może pomóc restauratorom w zbudowaniu przewagi nad konkurencją. W dzisiejszych czasach rynek restauracyjny…
Zarządzanie trendami w gastronomii w 2023
Czas czytania: 20 minutes Co to są nowoczesne trendy żywieniowe? Zarządzanie trendami w gastronomii w 2023 Nowoczesne trendy żywieniowe to jedno z najważniejszych zagadnień, które powinno być na bieżąco…
Czy dyplomacja kulinarna w biznesie gastronomicznym wnosi jakiekolwiek korzyści dla branży?
Czas czytania: 12 minutes Czy dyplomacja kulinarna w biznesie gastronomicznym wnosi jakiekolwiek korzyści dla branży? Kieruję poniższe słowa do właścicieli i menedżerów restauracji oraz osób zainteresowanych tematem turystyki i…
11 raportów do optymalizacji kosztów pracowniczych w gastronomii
Czas czytania: 5 minutes 11 raportów do optymalizacji kosztów pracowniczych w gastronomii. Kontrola kosztów pracy w restauracjach została zaostrzona przez obecny niedobór siły roboczej. Zarządzanie kosztami pracy to wyzwanie,…
6 sposobów na obniżenie Food Cost czyli skuteczne zarządzanie restauracją
Czas czytania: 8 minutes 6 sposobów na obniżenie Food Cost czyli skuteczne zarządzanie restauracją. Prowadzenie restauracji nigdy nie było dla osób o słabym sercu, a ostatnie trzy lata tylko…
Dlaczego udział w branżowych targach jest ważny
Czas czytania: 2 minutes Dlaczego udział w branżowych targach jest ważny .Udział w targach branżowych jest jednym z najważniejszych sposobów, by pozostać na bieżąco z nowymi trendami i innowacjami…
Co to jest mięso 3D, jak jest wytwarzane i jakie są jego zalety?
Czas czytania: 6 minutes Co to jest mięso 3D, jak jest wytwarzane i jakie są jego zalety? Od makaronu po czekoladę, a teraz mięso drukowane w 3D, żywność drukowana w…
Sekrety kontrolowania kosztów zmiennych
Czas czytania: 6 minutes Sekrety kontrolowania kosztów zmiennych. Każda firma ma zarówno koszty stałe (możliwe do kontrolowania), jak i koszty zmienne (niekontrolowane). Twoje koszty stałe restauracji to ustalone koszty,…
Zwiększanie marży zysku w restauracji dzięki technologii
Czas czytania: 3 minutes Zwiększanie marży zysku w restauracji dzięki technologii. Większość technologii jest skalowalna, aby dopasować się do operatorów każdej wielkości, od pojedynczych restauracji po franczyzy i duże…
9 sposobów na znalezienie odpowiedniego systemu zarządzania recepturami i kosztorysowania menu
Czas czytania: 5 minutes 9 sposobów na znalezienie odpowiedniego systemu zarządzania recepturami i kosztorysowania menu. Koszty receptur i menu są jednym z najważniejszych aspektów prowadzenia udanej restauracji. Jednak często…
Rozwój robotyki restauracyjnej w branży gastronomicznej 2023
Czas czytania: 7 minutes Rozwój robotyki restauracyjnej w branży gastronomicznej. Przyznacie ,że niezależnie od tego, czy chodzi o roboty do przerzucania steków, czy roboty barmańskie, popyt na wdrażanie robotów gastronomicznych w restauracjach rośnie….
Marnowanie żywności w sektorze gastronomicznym
Czas czytania: 4 minutes Marnowanie żywności w sektorze gastronomicznym to poważny problem, który ma negatywny wpływ na środowisko, ekonomię i etykę. Według raportów ONZ, sektor gastronomiczny jest jednym z…
12 ważnych wskaźników operacyjnych restauracji, których nie można ignorować
Czas czytania: 6 minutes 12 ważnych wskaźników operacyjnych restauracji, których nie można ignorować Twoja działalność restauracyjna każdego dnia generuje cenne dane. Możesz wykorzystać te informacje, aby poprawić sposób, w…
12 strategii restauracyjnych służących kontrolowaniu kosztów żywności
Czas czytania: 4 minutes 12 strategii restauracyjnych służących kontrolowaniu kosztów żywności Kiedy błędnie oceniasz zamówienia towaru lub wydajesz za dużo na koszty żywności, bezpośrednio wpływa to na Twoje wyniki…
Qr kody. Jak mogą dla ciebie zarabiać w 2023
Czas czytania: 3 minutes Qr kody. jak mogą dla ciebie zarabiać. Zdania są podzielone, osobiście jest zwolennikiem takich rozwiązań. W restauracji kod QR może służyć do wyświetlania menu i potencjalnie…
Dlaczego restauracje powinny korzystać z technologii w 2023
Czas czytania: 2 minutes Dlaczego restauracje powinny korzystać z technologii w 2023. Restauracje każdej wielkości nadal borykają się z szeregiem poważnych wyzwań wpływających na branżę. Dla wielu restauratorów nadal…
Ile powinna kosztować pizza czyli jak obliczyć cenę sprzedaży pizzy. Kalkulator cen sprzedaży.
Czas czytania: 3 minutes Ile powinna kosztować pizza czyli jak obliczyć cenę sprzedaży pizzy?Ile powinna kosztować pizza czyli jak obliczyć cenę sprzedaży pizzy. Kalkulator cen sprzedaży. Prosty i szybki…
Analiza SWOT dla restauracji w 2023
Czas czytania: 4 minutes Analiza SWOT dla restauracji. Zrozumienie szczegółów działalności Twojej restauracji jest priorytetem, szczególnie teraz w popendemicznej rzeczywistości. Menedżerowie i właściciele restauracji muszą być świadomi swoich mocnych…
Marketing restauracji. Zaplanuj budżet z głową
Czas czytania: 5 minutes Marketing restauracji. Zaplanuj budżet z głową. Jeśli chodzi o budżet marketingowy restauracji, musisz być selektywny w wydatkach. W dzisiejszych czasach istnieje prawie nieskończona liczba sposobów…
Inżynieria menu. 10 kroków do osiągnięcia większych zysków w 2023
Czas czytania: 4 minutes Inżynieria menu. 10 kroków do osiągnięcia większych zysków w 2023. Rosnące ceny składników, czynniki związane z pracą, takie jak wyższe płace i świadczenia, oraz utrzymujący…
20 wskazówek jak prowadzić rentowną restaurację
Czas czytania: 3 minutes 20 wskazówek jak prowadzić rentowną restaurację. Prowadzenie restauracji to niełatwe zadanie, ponieważ wymaga ono odpowiedniego przygotowania i zaangażowania. Aby restauracja była rentowna, należy zadbać o…
Strategie marketingu e-mailowego w restauracjach. Jak zdobyć i zatrzymać klientów w 2023
Czas czytania: 6 minutes Strategie marketingu e-mailowego w restauracjach. Jak zdobyć i zatrzymać klientów w 2023 Wielu właścicieli restauracji żyje w przekonaniu, że e-mail marketing nie jest dla branży…
Ile restauracja wydaje na jedzenie? Czy 30% jest normą?
Czas czytania: 5 minutes Ile restauracja wydaje na jedzenie? Czy 30% jest normą? Największym problemem restauracji są wysokie koszty żywności i koszty pracownicze. Aby przynosić zyski, restauracje muszą upewnić…
7 typowych błędów restauracji, których należy unikać podczas wdrażania nowych technologii
Czas czytania: 3 minutes 7 typowych błędów restauracji, których należy unikać podczas wdrażania nowych technologii. Branża restauracyjna przechodzi rewolucję — lub ewolucję — w stosunku do technologii. Restauratorzy szukają…
Zarządzanie talentami w gastronomii czyli rozpalanie pasji do gościnności w pokoleniu Z
Czas czytania: 5 minutes Zarządzanie talentami w gastronomii czyli rozpalanie pasji do gościnności w pokoleniu Z. Często zastanawiam się analizując wyniki finansowe restauracji, czy restauratorzy poświęcili wystarczająco dużo czasu…
Jak zbudować restauracyjny program lojalnościowy. 7 zalet restauracyjnych programów lojalnościowych
Czas czytania: 8 minutes Jak zbudować restauracyjny program lojalnościowy. Wyobraź sobie, że wchodzisz do restauracji i jesteś bardzo ciepło witany przez obsługę gdy tylko wejdziesz. Szybko siadasz, wybierasz pozycje…
Rozwiązania technologiczne dla gastronomii , na które należy zwrócić uwagę w 2023
Czas czytania: 5 minutes Możesz również posłuchać tego artykułu. Rozwiązania technologiczne dla gastronomii , na które należy zwrócić uwagę w 2023. Nadchodzi czas, że restauracje w końcu zaakceptują technologię do zarządzania…
13 sposobów na zastosowanie inżynierii menu w celu zwiększenia rentowności menu
Czas czytania: 6 minutes Możesz również posłuchać tego artykułu. 13 sposobów na zastosowanie inżynierii menu w celu zwiększenia rentowności menu. Na każdym ze swoich szkoleń powtarzam z uporem iż…
10 sposobów jak konsultant restauracyjny może pomóc rozwinąć Twój lokal
Czas czytania: 6 minutes 10 sposobów jak konsultant restauracyjny może pomóc rozwinąć twój lokal. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez aspirujących restauratorów jest nie szukanie profesjonalnej pomocy. Czują, że…
Myślenie przyszłościowe: czy Ghost Kitchens i wirtualne restauracje to przyszłość i rozwiązanie na 2023?
Czas czytania: 6 minutes Myślenie przyszłościowe: czy Ghost Kitchens i wirtualne restauracje to przyszłość? Ze względu na ograniczenia w zakresie obsługi stołowej w 2020 r. restauracje każdej wielkości stanęły…
Analityka restauracji4, sposoby, jak analityka restauracji pomaga podejmować lepsze decyzje biznesowe
Czas czytania: 3 minutes Jak analityka restauracji pomaga restauratorom w podejmowaniu bardziej świadomych decyzji biznesowych Systemy rozliczeniowe oparte na chmurze są uzbrojone w dziesiątki analiz i informacji dotyczących restauracji…
3 powody dla których warto korzystać z restauracyjnego systemu wyświetlania zamówień KDS
Czas czytania: 4 minutes 3 powody, dla których warto korzystać z restauracyjnego systemu wyświetlania zamówień KDS. Łatwy i wygodny dostęp do witryn z dostawą żywności powoduje, że konsumenci mają…
MENU ENGINEERING – inżynieria menu krok po kroku
Czas czytania: 11 minutes Co to jest inżynieria menu? Inżynieria menu to sposób na ocenę rentowności menu w restauracji. Wykorzystując dane o sprzedaży i kosztach żywności, można wskazać, które…
Inżynieria menu, jak zwiększyć zyski restauracji o 15%
Czas czytania: 2 minutes CZYM JEST INŻYNIERIA MENU? Inżynieria menu to badanie opłacalności i popularności pozycji menu oraz tego, jak te dwa czynniki wpływają na umieszczanie tych pozycji w…
5 największych błędów w zarządzaniu zapasami restauracji i jak ich uniknąć
Czas czytania: 4 minutes 5 największych błędów w zarządzaniu zapasami restauracji i jak ich uniknąć. Przy kosztach żywności na poziomie około 30% lub wyższym, wiedza o zarządzaniu zapasami i…
Ile powinna kosztować pizza? Jak zrobić właściwą recepturę i zarabiać?
Czas czytania: < 1 minut Ile powinna kosztować pizza? Jak zrobić właściwą recepturę? W jaki sposób obliczyć cenę sprzedaży pizzy? Jaki jest zarobek na pizzy? jakie są koszty pizzy? Odpowiedź…
Food Bandits wirtualna kuchnia. Koncept przyszłości czyli jak się zarabia kasę w gastro.
Czas czytania: < 1 minut Food Bandits wirtualna kuchnia O kuchniach wirtualnych czy Ghost Kitchen’s powiedziano już wiele. Rozwiązanie to stało się szczególnie popularne w czasach Covida, kiedy to restauracje…
Jaki POS wybrać dla restauracji? Dotykacka – numerem 1? – rozwiązanie nie tylko dla gastronomii
Czas czytania: 2 minutes Jaki POS wybrać dla restauracji? Dotykacka – numerem 1 rozwiązanie nie tylko dla gastronomii?. Co to jest POS? Na co zwrócić uwagę przy zakupie odpowiedniego…
Jak zarobić na restauracji
Czas czytania: 2 minutes Jak zarobić na restauracji i w jaki sposób prowadzić lokal gastronomiczny aby zarabiał. Witamy serdecznie w nowym odcinku naszego podcastu, poświęconego wszystkim miłośnikom gastronomii i…
Jak zarabiać sprzedając dania na wynos
Czas czytania: 2 minutes Jak zarabiać sprzedając dania na wynos to pytanie, które skierowałem do Bartka Kubika, pomysłodawcy i Front Mena rozwiązania Order Incoming. Możliwość sprzedaży dań na wynos…
Kalkulator dań na wynos na 100 sposobów
Czas czytania: 4 minutes Kalkulator dań na wynos, o co chodzi i komu ma służyć to narzędzie? Zadanie obliczenia ceny sprzedaży wydaje się łatwym… koszt surowca, marża, cena sprzedaży i…
Ile kosztuje rekrutacja w gastronomii? 3000 zł?
Czas czytania: 5 minutes Ile kosztuje rekrutacja w gastronomii? Koszty związane z zatrudnieniem nowego pracownika, to nie tylko wynagrodzenie. Branża gastronomiczna bardzo zmieniła się na przestrzeni ostatnich lat, a…
Wyżywienie w szpitalach. 61% nieprawidłowości.
Czas czytania: 3 minutes W poszukiwaniu tematu do napisania artykułu, wpadł mi w ręce mój stary tekst z 2016 roku. Widzę, że nie stracił na ważności. Wyżywienie w szpitalach….
Zysk finansowy restauracji vs straty 1:0
Czas czytania: 3 minutes Zysk finansowy restauracji vs. straty. Dzisiejszy wpis będzie o tzw. wastage, czyli dość ogólnie mówiąc stratach( kalkulator gastronomiczny), którym każdy zatrudniony lub prowadzący gastronomię musi stawić czoła….
Audyt wewnętrzny na 100%. W jaki sposób sprawdzić kondycję firmy.
Czas czytania: 3 minutes Audyt wewnętrzny. W jaki sposób sprawdzić kondycję firmy. Kolejny artykuł z serii moich korporacyjnych szkoleń. Mimo tego, że pisany wiele lat temu za granicą, absolutnie…
Inwentaryzacja na 100%. Czy zarabiasz tyle ile zaplanowałeś? Czyli jak weryfikować wskaźniki biznesowe w gastronomii
Czas czytania: 5 minutes Podstawy Inwentaryzacja na 100%. Czy zarabiasz tyle ile zaplanowałeś? Czyli jak weryfikować wskaźniki biznesowe w gastronomii. W tym artykule skupimy się na podstawowym wskaźniku, czyli…
Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać 1000’ce zł na energii.
Czas czytania: 3 minutes Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać 1000’ce zł na energii. Ile mocy zużyje lampa owadobójcza o mocy 30 W, która włączona jest 24 godziny na dobę?Cena…
Oszczędzaj na kosztach personelu
Czas czytania: 2 minutes Oszczędzaj na kosztach personelu planując skuteczne obłożenie grafików pracy. Kucharz przyrządzający śniadania przez 4 godziny, stawka 18 zł/ h. Wyuczona pomoc kucharza serwująca śniadania przez 4…
25% – 30% ? Czy Food Cost ma znaczenie?
Czas czytania: 2 minutes Food Cost ma znaczenie, ale nie jest najważniejszy.Na portalu krknews.pl natrafiłem na taką oto konwersację osób prowadzących działalność gastronomiczną i tych niekoniecznie związanych z gastronomią….
Cena alkoholu. Kalkuluj żeby zarabiać
Czas czytania: 2 minutes Kalkuluj żeby zarabiać. Kalkulator gastronomiczny i jego możliwości. Pandemia spowodowała ogromne spustoszenia w sektorze HORECA. Nie chcę tu wchodzić w szczegóły całej branży gastronomicznej a…
Wesela w restauracjach. Kalkulator imprez gastronomicznych
Czas czytania: 2 minutes Czy wyceniając ofertę wesela w swoim lokalu, bierzesz pod uwagę wszystkie koszty związane z realizacją tego wydarzenia? Używasz dedykowanych narzędzi, planerów do kalkulacji czy chociaż…
Jak obliczyć cenę sprzedaży kawy? Kopi Luwak, filiżanka kawy za £60
Czas czytania: 3 minutes Kopi Luwak jest gatunkiem kawy pochodzącym z południowo wschodniej Azji. Co w tej kawie jest ciekawego, że może kosztować wielokrotnie więcej niż popularne gatunki?Luwak, to…
Kalkulator gastronomiczny. Ile powinien kosztować Burger?
Czas czytania: 3 minutes Dziś porozmawiamy o Burgerach. Dlaczego? UberEats, przeanalizował tysiące zamówień ze swojej bazy danych. Zgodnie z przeprowadzonym raportem, dowiedzieliśmy się, który burger jest Królem wszystkich Burgerów….