Ile powinna kosztować pizza? Jak zrobić właściwą recepturę i zarabiać?
Ile powinna kosztować pizza? Jak zrobić właściwą recepturę?
W jaki sposób obliczyć cenę sprzedaży pizzy? Jaki jest zarobek na pizzy? jakie są koszty pizzy? Odpowiedź jest złożona ale kalkulacja ceny sprzedaży pizzy nie jest trudna.
O tym jak ważnym elementem całej układanki jest Food Cost i budowanie receptur, opowiada Adriana Marczewska, z którą rozmawiałem o tym jak się kieruje i zarządza restauracją.
A zatem ile? Na tę odpowiedź składa się wiele składników, na przykład:
Koszty utrzymania lokalu
Wynagrodzenia pracowników
Lokalizacja
Godziny otwarcia
Sezon
…i jeszcze kilka.
Odpowiedź nie jest jednoznaczna i nie sądzę aby istniał złoty środek. Każdy przypadek jest inny. Przydatne będą narzędzia takie jak takie jak kalkulator Food Cost, które pomaga nam zbudować recepturę na podstawie której wyliczymy właściwą dla lokalu cenę sprzedaży.
Zapraszam do krótkiego filmu poniżej, e którym opowiem o jednym z tych narzędzi ,budowaniu receptury i na jej przykładzie obliczenia ceny sprzedaży.
Zapraszam do nowej wersji recepturownika tutaj