10 sposobów jak konsultant restauracyjny może pomóc rozwinąć Twój lokal
10 sposobów jak konsultant restauracyjny może pomóc rozwinąć twój lokal. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez aspirujących restauratorów jest nie szukanie profesjonalnej pomocy. Czują, że mają zwycięski pomysł na biznes i pasję, aby zrobić sukces to w branży. Niestety nie zaprowadzi cię to zbyt daleko. Aby zapobiec szybkiemu upadkowi, najlepiej współpracować z konsultantem restauracyjnym.
Liczne badania naukowe pokazują, że aż 30% nowych restauracji upada już w pierwszym roku działalności. Oznacza to, że aby osiągnąć sukces, właściciel restauracji musi zwrócić się do ekspertów z udokumentowanym doświadczeniem w pomaganiu restauracjom ,nie tylko w utrzymaniu się, ale także w osiągnięciu sukcesu.
Widziałem już wiele zamykających się restauracji. Pracowałem też z restauracjami, które zgłosiły się po pomoc. Za pomocą tego bloga chcę poinformować Cię o znaczeniu doradztwa restauracyjnego, o tym, w jaki sposób konsultant restauracyjny może pomóc w rozwoju Twojej firmy oraz w jakich obszarach może udzielić fachowych porad. Przyjrzyjmy się najpierw, czym dokładnie jest doradztwo restauracyjne i jakie są różne rodzaje konsultantów restauracyjnych.
Co to jest doradztwo restauracyjne?
Doradztwo restauracyjne to usługa świadczona przez eksperta merytorycznego, który służy fachowym doradztwem w różnych aspektach prowadzenia restauracji. Konsultanci restauracji są wyposażeni w dogłębną wiedzę na temat branży restauracyjnej. Ta wiedza i doświadczenie pozwalają im pomagać właścicielom restauracji w podejmowaniu bardziej opłacalnych finansowo decyzji.
Wielu konsultantów restauracyjnych jest częścią branży F&B od lat, pracując jako szef kuchni, menedżerowie restauracji, kierownicy ds. zakupów itp. Oznacza to, że dokładnie widzieli problemy, z którymi właściciele restauracji borykają się na co dzień. To sprawia, że ich wkład jest bardzo cenny w zwiększaniu efektywności restauracji.
Obecnie nie wszyscy konsultanci restauracji posiadają wiedzę specjalistyczną we wszystkich dziedzinach. Zazwyczaj istnieją 4 rodzaje konsultantów restauracyjnych:
Konsultant ds. żywności i napojów Konsultant ds. zarządzania restauracją Konsultant biznesowy restauracji Konsultant marketingowy Terminy konsultanta ds. żywności i konsultanta ds. napojów są dość oczywiste. Ale terminy konsultant ds. zarządzania i konsultant biznesowy są często używane zamiennie. Konsultant biznesowy restauracji jest najczęściej wymagany na wczesnych etapach uruchamiania restauracji i pomaga zapewnić, że procesy biznesowe są na miejscu.
Z drugiej strony konsultant ds. zarządzania zapewnia wgląd w optymalizację wydajności pracowników w celu maksymalizacji wydajności biznesowej. Wreszcie, konsultanci marketingowi pomagają we wszystkim, aby restauracja osiągnęła swoje cele finansowe. Oznacza to oferowanie najlepszych strategii promocyjnych, aby przyciągnąć i zatrzymać klientów.
Znaczenie doradztwa restauracyjnego
W branży restauracyjnej konkurencja jest tak zacięta, że tworzenie przestrzeni dla nowej marki może wydawać się trudne. Nawet istniejące restauracje muszą konsekwentnie wprowadzać swoją strategię, aby utrzymać się na rynku. Prowadzenie restauracji nie ogranicza się już do zwiększania sprzedaży i obniżania kosztów.
Jest tak wiele elementów, które muszą idealnie do siebie pasować, aby zapewnić klientowi wspaniałe doznania kulinarne. Dziś restauracje muszą być innowacyjne pod względem konceptów żywieniowych i wnętrz restauracji, aby móc przyciągnąć klientów. Bez odpowiednich wskazówek może to być trudne, szczególnie w przypadku większych restauracji i dużych sieci.
Tutaj w grę wchodzi doradztwo restauracyjne. Niezależnie od tego, czy jesteś właścicielem baru, restauracji czy minibrowaru, doradztwo restauracyjne może pomóc w poprawie żywności, usług i operacji. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz znaleźć idealną lokalizację dla swojej nowej restauracji, czy potrzebujesz usług inżynierii menu dla już istniejącej restauracji – konsultanci mogą to wszystko zrobić.
W jaki sposób konsultant restauracyjny może pomóc Twojej firmie restauracyjnej?
Jeśli myślałeś, że tylko początkujący restauratorzy potrzebują pomocy konsultanta, jesteś w błędzie. Konsultanci restauracji nie tylko pomagają w założeniu firmy, ale także pomagają uzyskać dodatkową przewagę nad konkurencją.
Jest to szczególnie korzystne w przyciąganiu większej liczby tłumów do Twojej restauracji, gdy klienci mają wiele możliwości wyboru posiłków. I niezależnie od tego, jak długo pracujesz w branży, porady konsultanta restauracji mogą pomóc Ci uniknąć typowych błędów, które prowadzą do “awarii”.
Przyjrzyjmy się niektórym z ważnych sposobów, w jakie konsultant restauracji może pomóc Twojej restauracji.
- Wybór miejsca:
Wiele restauracji zawodzi na samym początku, ponieważ nie identyfikują właściwej lokalizacji dla swojego rodzaju usługi. Konsultant restauracyjny oferuje cenne informacje na temat tego, gdzie Twoja restauracja powinna być otwarta w oparciu o planowany koncept.
Na przykład, jeśli otwierasz kawiarnię, musi ona znajdować się w miejscu odwiedzanym przez osoby w wieku 16-35 lat. Konsultanci restauracji mają duże doświadczenie w identyfikowaniu takich trendów demograficznych i znajdowaniu idealnej miejscówki do przyciągania osób z odpowiedniej grupy demograficznej.
Przeprowadzają również analizę kosztów nieruchomości, aby pomóc Ci zrozumieć, jak trudne / łatwe będzie utrzymanie Twojej restauracji w tej konkretnej lokalizacji. Pomaga to również w decydowaniu o cenach menu, aby pokonać konkurencję.
2. Wnętrza restauracji:
Projekt wnętrza restauracji odgrywa znaczącą rolę w zwiększaniu efektywności restauracji poprzez maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Odgrywa również znaczącą rolę w tworzeniu odpowiedniego klimatu, który jest zgodny z koncepcją Twojej restauracji.
Niezależnie od tego, czy chodzi o strukturę restauracji, plan piętra, kolorystykę czy meble – konsultant służy cennymi poradami w każdym drobiazgu. Pomagają sfinalizować właściwą koncepcję i projekt, który jest niezbędny do stworzenia odpowiedniej atmosfery.
Konsultacje projektowe są bardzo ważne, aby zapewnić jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni restauracyjnej. Konsultant restauracji współpracuje z architektem w celu opracowania struktury wewnętrznej, która jest nie tylko bezpieczna dla personelu, ale także funkcjonalna.
3. Czynniki zewnętrzne:
Doradztwo restauracyjne okazuje się również korzystne w zrozumieniu, czy właściwa nieruchomość ma wszystkie udogodnienia, aby wizyta klienta była komfortowa. Na przykład nieruchomość powinna mieć dużo miejsca parkingowego, czyste otoczenie i regularne zasilanie elektryczne.
Jednocześnie klienci nie powinni mieć trudności ze znalezieniem lokalizacji restauracji. Chociaż te czynniki wydają się nieistotne w szerszym kontekście, mają duży wpływ na wrażenia klientów podczas jedzenia w Twojej restauracji. Może to również wpłynąć na ich decyzję o wyborze Twojej restauracji, a nie innych.
4. Projektowanie menu i inżynieria menu:
Projektowanie menu to nauka, która ma moc maksymalizacji sprzedaży w restauracjach. Wykwalifikowany konsultant restauracji wie, jak zaprojektować menu, aby zachęcić gości do zamawiania najbardziej opłacalnych przepisów. Pomagają również określić, ile pozycji powinno znaleźć się w menu.
Projektowanie menu obejmuje uwzględnienie bardzo szczegółowych aspektów, takich jak czcionka, kolor, format, szablon, rozmiar menu, opisy pozycji i rozmieszczenie obrazów. Niezależnie od tego, czy tworzysz drukowane, czy cyfrowe menu QR, konsultant pomoże Ci podjąć właściwe decyzje.
5. Cennik menu:
Wielu właścicieli restauracji-amatorów popełnia błąd, ustalając ceny swoich menu na podstawie cen konkurencji. Chociaż jest to ważny punkt do rozważenia, konkurencyjne ceny mogą okazać się kosztownym błędem.
Doświadczony konsultant restauracji zna najlepsze strategie ustalania cen menu, aby zapewnić dobre marże zysku. Wiedzą, że ceny menu powinny być ustalane na podstawie kosztów żywności i wymagają zrozumienia kontroli porcji. Dzięki tej wiedzy mogą pomóc w ustaleniu cen menu, które uzasadniają serwowaną żywność, ORAZ utrzymać rentowność Twojej firmy.
6. Zatrudnianie i szkolenie personelu:
Restauracja jest niczym bez jej pracowników, zarówno back, jak i front. Współpraca z konsultantem restauracyjnym zapewnia pomoc w stworzeniu zespołu utalentowanych profesjonalistów. Oprócz tego pomagają również w ich szkoleniu.
7. Planowanie biznesowe:
To jeden z kluczowych aspektów, które wymagają ekspertyz. Aby skutecznie prowadzić restaurację, potrzebny jest solidny biznesplan. Ponieważ konsultanci restauracji mają dogłębną wiedzę na temat tego, jak działają rzeczy w branży F&B, mogą pomóc Ci zdefiniować cele biznesowe.
Po zdefiniowaniu celów biznesowych następnym krokiem jest stworzenie realistycznego planu ich osiągnięcia. Tworzą mapę drogową dla początkujących restauratorów, których powinni przestrzegać, aby uniknąć typowych pułapek. Uwzględniają Twoją wizję przyszłości Twojej restauracji, aby Twoje działania były zgodne z Twoim celem końcowym.
8. Planowanie finansowe:
Każdy, kto wystarczająco długo pracuje w branży restauracyjnej, wie, że średnia marża zysku restauracji jest bardzo niska. To wyraźnie wskazuje, że przed otwarciem restauracji ważne jest odpowiednie planowanie finansowe. Tutaj główną rolę odgrywa konsultant restauracji.
Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem, czy restauracją o ugruntowanej pozycji, konsultant pomaga w stworzeniu planu finansowego. Ten plan przewiduje twoją roczną sprzedaż, wydatki na następne kilka lat. Na tej podstawie obliczą również Twój miesięczny i roczny zysk, a także przepływy pieniężne. Jest to konieczne, aby zrozumieć, czy Twój kapitał obrotowy wystarczy, aby utrzymać Cię, dopóki nie zaczniesz osiągać dobrych zysków.
9. Sprawność operacyjna:
Tworzenie restauracji, która działa kompetentnie, ekonomicznie i jest zgodna z przepisami bezpieczeństwa, wymaga bardzo wiele. Doświadczony konsultant restauracji może pomóc w zrozumieniu, jak zaprojektować przestrzeń, aby zapewnić optymalną funkcjonalność.
Powiedzmy, że przedsiębiorca ze znaczną ilością pieniędzy postanawia otworzyć chińską restaurację. Teraz, jeśli mają zerową wiedzę na temat działania chińskiej restauracji, nie będą mieli pojęcia, że wymaga ona otwartej kuchni, aby uniknąć gromadzenia się dymu.
Chińskie restauracje potrzebują wysokiego poziomu wentylacji, ponieważ większość gotowania odbywa się w bardzo wysokich temperaturach. Konsultant dysponuje wiedzą na temat tego, jak należy zaprojektować kuchnię, aby wychwytywać i usuwać opary tłuszczu i dym powstający w procesie gotowania.
Jeśli kuchnia nie jest odpowiednio zaprojektowana, opary te mają tendencję do osadzania się na powierzchniach. Będzie to wymagało intensywnego czyszczenia przez cały czas. Ponadto tłuste powierzchnie przyciągają muchy i bakterie, które mogą obniżyć współczynnik higieny Twojej restauracji.
10. Marketing:
Doradztwo w zakresie marketingu restauracji to obszar niszowy, którym nie wszyscy konsultanci restauracji mogą się zająć. Konsultant restauracji może pomóc w zdefiniowaniu strategii marketingowych, aby pomóc w ustaleniu Twojej marki w segmencie, do którego należy Twoja restauracja. Ale prowadzenie restauracji wymaga konsekwentnych działań marketingowych.
W tym momencie do akcji wkraczają eksperci od marketingu cyfrowego. Podczas gdy większość konsultantów restauracyjnych może pomóc w budowaniu marki, współpraca z ekspertami ds. marketingu jest bardziej korzystna dla utrzymania wiarygodności Twojej marki na dłuższą metę.
Czy Twoja restauracja potrzebuje usług doradztwa restauracyjnego?
Budowa restauracji to co najmniej wyczerpujące zadanie. Ale czy każdy rodzaj restauracji wymaga pomocy konsultanta restauracyjnego? Nie całkiem. Jeśli chcesz założyć małą konfigurację, opłaty konsultanta mogą okazać się zbyt duże dla kieszeni.
Ale w przypadku eleganckich lokali gastronomicznych, restauracji oferujących różnorodne dania kuchni lub każdego, kto chce założyć sieć restauracji, pomoc konsultanta restauracyjnego jest niezbędna. Tego typu restauracje zdecydowanie powinny zatrudnić konsultanta.
Jednocześnie każdy, kto ma konkretny problem do rozwiązania lub wyzwanie, może skorzystać na zatrudnieniu konsultanta. Wyzwania te mogą obejmować kwestie związane z lokalizacją, personelem, wydajnością operacyjną czy strukturą finansową.
Ile pobierają konsultanci restauracji?
Opłaty, które pobiera konsultant restauracji, będą się różnić w zależności od wielkości i złożoności projektu, którego się podejmuje. Wiele zależy również od poziomu doświadczenia konsultanta.
Niektórzy konsultanci restauracji pracują tylko nad pewnymi aspektami budowy restauracji, podczas gdy inni pracują tylko nad projektami pod klucz. Niektóre oferują tylko doradztwo w zakresie jedzenia i napojów, podczas gdy inne oferują konsultacje od A do Z,od budowy po prowadzenia restauracji.