Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać na energii

Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać 1000’ce zł na energii.

Czas czytania: 3 minutes

Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać 1000’ce zł na energii. Ile mocy zużyje lampa owadobójcza o mocy 30 W, która włączona jest 24 godziny na dobę?
Cena energii elektrycznej podawana jest w złotych za jedną kilowatogodzinę (PLN/kWh),  musimy zatem przeliczyć posiadane dane na odpowiednie jednostki, czyli waty (W) na kilowaty (kW), oraz minuty/sekundy na godziny. 30 W = 0,3 kW.

Załóżmy, że średnia cena prądu to 0,60 zł/kW
0,3 kW x 24 h = 0,72 kW x 0,60 zł = 0,43 zł dziennie. Miesięczny koszt wynosi = 12,96 zł. Roczny koszt wynosi  = 157,68 zł.


Przeliczmy przykładowo urządzenie z większym poborem mocy: szafa chłodnicza jednodrzwiowa, pobór mocy 350 W. Pracuje 24 h/dobę. 
350 W = 0,35 kW x 24 h = 8,40 kW x 0,60 zł = 5,04 zł dziennie. Miesięczne zużycie to 151,20 zł. Roczne zużycie wynosi zatem 1814 zł.


Przykład urządzenia 6 kW (np. piec do pizzy). 12 godzin dziennej pracy. 6000 W = 6 kW x 12 h x 0,60 zł = 43,20 zł dziennie. Miesięczny koszt 1296 zł. Roczny koszt to 15 768 zł. 
A gdyby wypracować 5% oszczędności? 
W skali roku na lodówce: 5% x 1814 zł = 90,72 zł. W skali roku na piecu do pizzy 5% x 15 768 zł = 788,40 zł 

energiitr

ania kucharz logo

Dowiedz się w jaki sposób możesz zaoszczędzić na energii w Twoim lokalu. Wywiad z Anna Kucharz w całości udostępniony jest na Podcast Gastronomiczny



To tylko jedna lodówka i jeden piec

A ile urządzeń jest w Twoim lokalu? Celowo rozpocząłem matematycznym wątkiem. Opłaty za energię to stały element miesięcznych kosztów, które uwzględniamy w okresowych rozliczeniach. Najczęściej miesięcznych, kiedy to po przeprowadzeniu inwentaryzacji, zestawimy jej wyniki ze sprzedażą i skonfrontujemy z kosztami stałymi i bieżącymi, aby dowiedzieć się, ile zarobiliśmy w danym miesiącu. 

W swojej pracy z lokalami, często spotykam się z tym, że koszt energii nie jest brany całkiem poważnie pod uwagę. Najczęściej jest akceptowalnym złem koniecznym i tyle. Zanim rozpocznę swój wątek, przypomnę że koszty zużycia energii można wstępnie obliczyć już przed otwarciem swojego lokalu, opierając się na danych technicznych urządzeń elektrycznych. Tym samym dowiemy się już na wstępie, z jakimi kosztami przyjdzie nam się mierzyć w codziennej rzeczywistości. To samo dotyczy gazu oraz pozostałych kosztów, które możemy zliczyć i otrzymać kwotę dzienną wydatków stałych.

 Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że koszty te można obniżyć. W powyższych przykładach pokazuję w jaki sposób przygotować sobie informację o kosztach związanych z poborem prądu przez urządzenia. To ważny moment. Uświadomimy sobie przede wszystkim z jakimi wartościami mamy do czynienia oraz, że warto trochę pooszczędzać.  

Ale jak to zrobić? Koszty w gastronomii, energia, zużycie prądu w małej gastronomii

Lodówka na przykład powinna stać jak najdalej od źródeł ciepła typu kaloryfer, zmywarka, piec, nasłonecznione miejsce, czy chociażby małe ciasne niewentylowane pomieszczenia. Zmiana temperatury otoczenia o 1°C może spowodować zmniejszenie  zużycia energii o 4-6%. Zatrzymując się na chwilę przy lodówce, co jeszcze ma wpływ na zużycie energii?

Canva Finger Pointing To Electric Meter Reading scaled

Zmiana temperatury otoczenia o 1°C może spowodować zmniejszenie  zużycia energii o 4-6%

  • ustawienie temperatury chłodzenia, czym niższa tym większe zużycie energii
  • wkładanie ciepłych produktów
  • produkty zawierające dużo wilgoci powinny być pakowane w odpowiednie pojemniki. Wilgotne powietrze chłodzi się dłużej.
  • zamykanie drzwi lodówki po wyciągnięciu produktów. Często bywa, że drzwi pozostają otwarte na czas wykonywania jakiejś czynności 
  • pusta lodówka słabiej trzyma temperaturę 
  • prawidłowa wentylacja skraplacza 
  • klasa energetyczna urządzenia 
  • zużycie uszczelek
  • czyszczenie kratek wentylacyjnych 

Koszty w gastronomii. Jak oszczędzać na energii?

To kilka praktycznych zasad dotyczących lodówki, ale warto przyjrzeć się wszystkim urządzeniom w lokalu oraz potrzebie ich używania w ciągu dnia.  Więcej o kosztach w gastronomii przeczytasz tu.

Nieodzownym narzędziem do kontroli kosztów stałych jest kalkulator gastronomiczny a konkretnie kalkulator analizy zysku i strat. Więcej tu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *