Co to jest mięso 3D, jak jest wytwarzane i jakie są jego zalety?
Co to jest mięso 3D, jak jest wytwarzane i jakie są jego zalety? Od makaronu po czekoladę, a teraz mięso drukowane w 3D, żywność drukowana w 3D staje się coraz bardziej popularna. I chociaż istnieje opór przeciwko mięsu drukowanemu w 3D, nieuniknione się zbliża.
Wraz ze wzrostem liczby osób przyjmujących wegańskie, fleksitariańskie lub wegetariańskie praktyki żywieniowe, w połączeniu z rosnącymi problemami z żywym inwentarzem, alternatywne opcje, które smakują jak mięso, zyskują na popularności.
W tym artykule odpowiem na pytania takie jak to, czym jest mięso 3D i bardziej szczegółowo zbadamy tę koncepcję.
Co to jest mięso 3D?
Mięso 3D lub mięso drukowane w 3D to rodzaj hodowanego lub tworzonego mięsa wytwarzanego przy użyciu drukarek 3D i technik wytwarzania przyrostowego, a także sztucznej inteligencji i materiałoznawstwa.
Jedno z podejść polega na podawaniu drukarkom hodowanych komórek zwierzęcych, które są “drukowane” w postaci mięsopodobnej. Pomyśl o zwykłej drukarce, ale zamiast atramentu podajesz jej lepki materiał eksploatacyjny… oraz możesz zjeść produkt końcowy.
Należy pamiętać, że mięso drukowane w 3D jest tylko procesem produkcji mięsa – nadal musi zostać ugotowane, zanim będzie można je spożyć. Proces drukowania 3D polega jedynie na drukowaniu lub rzutowaniu materiału na powierzchnię w pożądanym kształcie.
Teraz, gdy zdefiniowaliśmy mięso 3D, zobaczmy, z czego wytwarzana jest żywność 3D i mięso 3D.
Z czego składa się żywność 3D?
Żywność 3D może być wytwarzana przy użyciu dowolnego składnika, o ile jest on zgodny z zastosowaną techniką drukowania. Niektóre z tych technik obejmują:
- Drukowanie oparte na ekstruzji
- Selektywne spiekanie laserowe
- Wytłaczanie na gorąco i w temperaturze pokojowej
- Druk atramentowy
- Natryskiwanie spoiwa
- Druk wielodrukujący i wielomateriałowy
Większość żywności 3D obejmuje następujące składniki:
- Puree
- Purée ziemniaczane
- Galareta
- Ser
- Lukier
- Czekolada
- Cukier
- Czekolada w proszku
- Białko w proszku
- Sosy (ketchup, pizza, ostry sos, musztarda itp.)
- Kolorowy tusz spożywczy
W przypadku mięsa drukowanego w 3D ta lista składników może obejmować składniki pochodzenia roślinnego, takie jak groch, ciecierzyca, buraki itp.
Jak powstaje mięso hodowlane drukowane w 3D?
Hodowane w laboratorium mięso 3D jest produkowane przy użyciu bydlęcych komórek macierzystych z krowy lub jaja kurzego. Znane również jako komórki startowe, są izolowane i hodowane w bioreaktorze w celu wytworzenia dużej ilości biomasy. Komórki są następnie różnicowane w jadalną tkankę komórek mięśniowych i tłuszczowych, które są drukowane w mięsie, które znamy i lubimy. Konsumenci mogą być spokojni, że jest to całkowicie nieszkodliwa procedura.
Proces ten jest dalej podzielony na etapy, które mogą się różnić w zależności od technologii i firmy ją produkującej.
Czy mięso drukowane w 3D jest wegańskie / wegetariańskie?
Mięso drukowane w 3D może, ale nie musi być wegetariańskie, w zależności od składników użytych do jego “wydrukowania”.
Niektóre mięso drukowane w 3D jest wytwarzane przy użyciu składników roślinnych, takich jak soja, białko grochu, buraki, ciecierzyca i tłuszcz kokosowy. Podczas gdy inne odmiany mięsa 3D – znane również jako mięso hodowlane – są wytwarzane przy użyciu komórek zwierzęcych.
Chociaż technicznie nie ma naruszenia zasad etycznych w jedzeniu drukowanego mięsa wykonanego przy użyciu hodowanych komórek zwierzęcych, niektórzy weganie i wegetarianie mogą się z tym nie zgodzić.
Obecnie istnieje ograniczony nadzór regulacyjny związany z drukowaniem żywności 3D. Ale wraz z rosnącą liczbą wegan i wegetarian dostosowujących się do idei mięsa drukowanego w 3D lub mięsa hodowlanego, wkrótce nastąpią regulacje.
Czy mięso 3D jest zdrowe?
Oto niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z mięsa 3D w porównaniu do spożywania mięsa na bazie zwierząt gospodarskich:
- Niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Niższe ryzyko cukrzycy
- Niższe ryzyko niektórych rodzajów raka
Pożywna zawartość w mięsie 3D
Najlepszą rzeczą w mięsie 3D jest to, że można je znaleźć w różnych składnikach odżywczych. W zależności od warunków zdrowotnych lub wymagań dietetycznych, mięso 3D może być dostosowane do osób z celiakią, otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą i innymi.
Ponieważ mięso 3D składa się ze składników roślinnych lub hodowanych komórek, jego wartość odżywcza jest zwykle znacznie wyższa niż zwykłego mięsa. Te alternatywne mięso zapewnia bardziej pożywne suplementy bez żadnej szkodliwej zawartości, takiej jak niezdrowe tłuszcze.
Mięso 3D: związane z tym wydatki
Obecnie drukowanie mięsa 3D może wiązać się z wysokimi kosztami produkcji, co sprawia, że powstały produkt jest zbyt drogi.
Komercyjne drukarki 3D kosztują tysiące dolarów. Każdy element musi być najwyższej jakości, od materiałów i filamentów po samą maszynę. A przy stosunkowo niewielkiej skali produkcji może to oznaczać niewiarygodnie wysokie koszty produkcji.
Filamenty stosowane w drukarkach 3D wymagają również sporo obróbki, aby były bezpieczne do produkcji żywności. Dodaj do tego czas spędzony na nauce, jak prawidłowo obsługiwać te urządzenia, a to przedsięwzięcie staje się jeszcze bardziej zasobochłonne.
Korzystanie z tańszych alternatyw wiąże się z zagrożeniami dla bezpieczeństwa i problemami z maszynami – dwiema rzeczami, których należy unikać.
Czy mięso 3D jest przyjazne dla środowiska?
Tak, mięso 3D jest przyjazne dla środowiska.
Drukowanie 3D zużywa mniej zasobów do wyprodukowania hodowanego w laboratorium kawałka steku niż złożone procesy potrzebne do stworzenia prawdziwej rzeczy. Co ważniejsze, nie wymaga hodowli zwierząt, uboju ani przetwarzania mięsa.
Proces druku 3D pozwala również na wykorzystanie mięsnych produktów ubocznych do wydrukowania steku, zmniejszając w ten sposób ilość odpadów, które wychodzą z restauracji.
Druk 3D ma również mniejszy wpływ na środowisko niż inne formy przetwórstwa i produkcji mięsa.
Obecnie praktyka drukowania mięsa jest jedną z najlepszych ekologicznych alternatyw w branży. Chociaż potrzeba więcej pracy, aby proces ten był przystępny dla wszystkich rodzajów przedsiębiorstw i klientów na całym świecie. Producenci drukarek 3D muszą również znaleźć sposoby na dostosowanie się do wymagań produkcyjnych obecnych metod produkcji żywności.
Z czasem ulepszenia te sprawią, że proces drukowania 3D i produkty staną się niedrogą i bardziej przyjazną dla środowiska alternatywą dla tradycyjnych źródeł mięsa.
Jak smakuje mięso wydrukowane w 3D?
Firmy i naukowcy produkujący mięso drukowane w 3D twierdzą, że ich produkty smakują jak prawdziwe. Ale niewiele danych potwierdza to twierdzenie, ponieważ mięso drukowane w 3D nie jest jeszcze dostępne do konsumpcji na dużą skalę.
Technologia użyta do stworzenia mięsa 3D ma na celu odtworzenie włókien mięśniowych prawdziwego mięsa i jego soczystości. Może to być tak bliskie uzyskania właściwego smaku i tekstury.
Jedno z ostatnich badań próbowało wykorzystać druk 3D do replikacji cennej wołowiny Wagyu, z naciskiem na naśladowanie unikalnego marmurkowania, delikatności, tekstury i smaku oryginalnego produktu. Chociaż nie są dostępne żadne raporty smakowe, uzyskanie Wagyu w porządku z pewnością będzie ważnym kamieniem milowym w branży mięsnej drukowanej w 3D.
Wśród Gen-Z istnieje również niechęć do degustacji mięsa hodowanego w laboratorium. Oznacza to, że smak hodowanego mięsa jest nadal głównie kwestią percepcji i będzie wymagał przyzwyczajenia.
Rodzaje mięsa alternatywnego, które można utworzyć za pomocą druku 3D
Ponieważ techniki druku mięsa 3D wciąż się rozwijają, można tworzyć różne rodzaje mięsa. Popularne opcje dostępne dla konsumentów obejmują obecnie:
- Mielona wołowina
- Burgery
- Jagnię
- Kebabs
- Kiełbasy
- I nie tylko.
Nie ma ograniczeń co do rodzaju alternatywnych mięs, które można wyprodukować przy użyciu druku 3D.
Powody, dla których warto używać druku 3D do produkcji żywności
Opcje dostosowywania
Jednym z powodów, dla których warto używać druku 3D do produkcji żywności, jest to, że można dostosować preparaty spożywcze i zmienić jej smak, smak, teksturę, wygląd i wiele innych. Pomaga to zapewnić większą satysfakcję konsumentów, ponieważ personalizacja prowadzi do satysfakcji.
Pożywny
Żywność drukowana w 3D jest również bardziej pożywna niż zwykła żywność, dzięki kontroli żywieniowej, którą można przeprowadzić podczas jej produkcji.
Od spersonalizowanych wymagań dietetycznych po żywienie osób starszych, można kontrolować, ile białka, cukru, witamin, minerałów i tłuszczów trafia do żywności drukowanej w 3D. Można również wytwarzać bardziej miękkie produkty spożywcze dla osób starszych, które spełniają ich wymagania żywieniowe.
Zrównoważony rozwój
Podczas gdy produkuje się dużo żywności, aby wyżywić wszystkich na świecie, wymaga to ogromnej ilości zasobów naturalnych. Zwiększyło to zapotrzebowanie na zrównoważone rozwiązania w produkcji żywności.
Jednym z takich rozwiązań jest entomofagia, czyli konsumpcja owadów. Na przykład świerszcze od dawna znane są z wysokiego poziomu białka. Chwytanie i przetwarzanie tych owadów do spożycia wymaga bardzo niewielu zasobów, szczególnie w porównaniu z innymi źródłami białka zwierzęcego.
Podczas jedzenia świerszczy może wydawać się dziwne, drukowanie 3D sprawia, że proces jest bardziej smaczny. Używanie świerszczy jako materiału do mięsa drukowanego w 3D doprowadzi do pysznej i pożywnej alternatywy dla mięsa . Jest to jeden ze sposobów na zbadanie zrównoważonej produkcji żywności przeznaczonej do masowej konsumpcji.
Kiedy mięso drukowane w 3D stanie się bardziej powszechne, będzie wymagało niewiele w sposobie transportu – elementu produkcji i dystrybucji żywności, który zużywa dużo zasobów i odpowiada za tony emisji gazów cieplarnianych.
Ograniczenie marnotrawienia żywności
Resztki, posiniaczone owoce, kawałki mięsa, produkty łatwo psujące się – na każdym etapie procesu produkcji i dystrybucji żywności nie brakuje marnotrawstwa. Każdego roku powstaje ponad 1,3 miliarda ton odpadów żywnościowych.
Korzystając z technologii druku 3D, można dobrze wykorzystać składniki eksploatacyjne i ostatecznie rozwiązać globalny problem marnotrawienia żywności.
Odtwarzalności
Dzięki technologii druku 3D spójność jest znacznie łatwiejsza do osiągnięcia. Maszyny te są karmione przepisami, które zamieniają w idealny produkt, czy to naleśniki, czy kotlety do hamburgerów.
Eksploracja kosmosu
Drukowanie żywności 3D to także świetny sposób na zapewnienie astronautom pożywnych alternatyw żywnościowych. Opcje dostosowywania są szczególnie przydatne – ci odkrywcy będą mogli przygotowywać posiłki, które chcą.
Żywność drukowana w 3D ma również dłuższy okres przydatności do spożycia w porównaniu do żywności liofilizowanej. Oznacza to, że naukowcy mogą projektować podróże eksploracji kosmosu przez dłuższy czas, nie martwiąc się o to, jak długo żywność może wytrzymać w kosmosie.
Dlaczego warto używać druku 3D do produkcji mięsa?
Mięso 3D jest inteligentną alternatywą dla tradycyjnie hodowanego inwentarza żywego na wiele sposobów.
Mniejsza zależność od zwierząt gospodarskich
Na początek jest to oczywiste rozwiązanie dla tych, którzy chcą zmniejszyć swoją zależność od zwierząt gospodarskich. To odciąża planetę poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi zmian klimatu stanowi to dobry powód, dla którego warto rozważyć drukowanie 3D do produkcji mięsa.
Zdrowsze
Mięso drukowane w 3D jest również znacznie zdrowsze niż mięso pozyskiwane tradycyjnie. Możesz dostosować zawartość odżywczą, smak, teksturę i inne elementy, aby dopasować je do preferencji i potrzeb konsumentów.
Przyjazny weganom i wegetarianom
Kolejną ogromną zaletą produkcji mięsa za pomocą druku 3D jest to, że pozwala producentom i restauracjom oferować klientom wegańskim, fleksitariańskim lub wegetariańskim pyszne alternatywy dla mięsa.
Co więcej, te produkty mięsne spełniają również oczekiwania miłośników mięsa, mimo że są wytwarzane ze składników pochodzenia roślinnego.
Deanimalizacja (Proces deanimalizacji jest symbolicznym i rzeczywistym zanikaniem zwierzęcia i świadomości jego krzywdy w praktykach kulturowych współczesnych wysokorozwiniętych społeczeństw.)
Nawet miłośnicy mięsa mają ograniczenia. A niektóre części zwierząt, choć technicznie jadalne, często są po prostu wyrzucane jako odpad.
Zazwyczaj części te są usuwane z produktu mięsnego. Ale dzięki drukowaniu 3D można je wykorzystać do uzyskania bardziej estetycznych składników, które smakują równie pysznie.
Pakowanie mięsa 3D
Wcześniej tylko eksperymentalna dziedzina badań, drukowanie żywności 3D osiąga teraz nowe wyżyny i zyskuje na popularności. Dzięki mięsu wydrukowanemu w 3D wkrótce rozwiążemy niezliczone problemy spowodowane uprawą i ubojem mięsa przy użyciu tradycyjnych metod.