Wesela w restauracjach. Kalkulator imprez gastronomicznych
Czy wyceniając ofertę wesela w swoim lokalu, bierzesz pod uwagę wszystkie koszty związane z realizacją tego wydarzenia? Używasz dedykowanych narzędzi, planerów do kalkulacji czy chociaż excela? Czy możesz zaplanować swój potencjalny zarobek? Prawidłowo skalkulowana oferta to podstawa. Kalkulator imprez gastronomicznych , może być dobrym rozwiązaniem. Jakie koszty powinny być zatem brane pod uwagę w kalkulacji?
Menu – włącznie z recepturami i wyliczonym Food Cost (FC) teoretycznym
Personel sali i kuchni – uwzględniając godziny pracy na przygotówkę, realizację uroczystości oraz sprzątanie
Dekoracje – podstawowe wliczone w cenę oraz te dodatkowe, domawiane przez klienta
Kwiaty – podstawowa dekoracja wliczona w cenę oraz dodatkowe zamówiona
Alkohol – wliczony w cenę i dodatkowy (rozliczony za zużycie)
Korkowe – jeśli jest stosowane
Oferta cukiernicza – tort, ciasta, słodki stół
Opakowania jednorazowe
Uusługi dodatkowe takie jak foto budki, orkiestra, Dj, transport, itp.
Wypożyczalnia sprzętu – dodatkowe stoły, krzesła, obrusy
Wesela w restauracjach. Kalkulator imprez gastronomicznych
Z pewnością część tych kosztów pokrywana jest przez organizujących uroczystość i nie potrzebne jest ich uwzględnianie w rozliczeniu. Pozostałe jednak można precyzyjnie wyliczyć a informacje te posłużyć nam mogą do negocjacji w zakresie dodatkowych usług. Co mam na myśli? Jeśli przykładowo, posiadamy procentowe udziały w dodatkowych usługach, to po kalkulacji naszej oferty, okazać się może, że posiadamy fundusze, które posłużyć nam mogą jak rabat lub propozycja bezpłatnej dodatkowej usługi.
Dobry PR i zadowolenie gości gwarantowane
Na potrzeby takiej właśnie kalkulacji stworzyłem prosty kalkulator w Excelu, który pomagał mi panować nad kosztami, zliczyć koszty i wskazać potencjalny zarobek. Mogłem planować koszty personelu, jednocześnie podglądając potencjalną kwotę jaką mogłem zarobić. Tym samym mogłem składać bardziej atrakcyjne oferty, pozyskując zadowolonego klienta oraz klienta na przyszłe uroczystości.
Powyższe ustalenia powinny zostać szczegółowo omówione z klientem oraz zapisane w formie umowy o usługę gastronomiczną. Można z czystym sercem powiedzieć, że skrupulatnie sporządzona umowa, może niejednokrotnie oszczędzić duże pieniądze.


O jednej z usług zewnętrznych, rozmawiam w swoim Podcaście Gastronomicznym. Spotkałem się z Agnieszką Gibiec, florystą, właścicielką firmy AP Garden. Wywiad możesz zobaczyć klikając TU.
O jednej z usług zewnętrznych, rozmawiam w swoim Podcaście Gastronomicznym. Spotkałem się z Agnieszką Gibiec, florystą, właścicielką firmy AP Garden. Wywiad możesz zobaczyć klikając TU.
Przykładowe wzory umów na usługę gastronomiczną, są do pobrania po zapisaniu się do naszego newslettera.