Jaki POS wybrać dla restauracji? Dotykacka – numerem 1? – rozwiązanie nie tylko dla gastronomii

Jaki POS wybrać dla restauracji? Dotykacka – numerem 1 rozwiązanie nie tylko dla gastronomii?. Co to jest POS? Na co zwrócić uwagę przy zakupie odpowiedniego urządzenia? Ile kosztuje POS? Jakie funkcje może lub powinien posiadać ? Czy jesteś pewien, ze nie potrzebujesz POS-a ? Na te pytania odpowiem wraz z ekspertem w dziedzinie systemów sprzedażowych dla gastronomii – Mariuszem Koprem. A jak juz wielokrotnie mieliśmy okazje się przekonać, ze warto i należy rozmawiać o możliwościach rozwiązan sprzedażowych, gdyz niejednokrotnie powyższe pytania, to te, które najczęściej nurtuja naszych niezdecydowanych klientow.

Z praktyki wiem, że właściciele lokali nie przywiązują zbyt dużej wagi do szczegolow technicznych systemu sprzedażowego. Często bywa tak, ze to właśnie ten sprzedawca, który jako pierwszy dotrze ze swoją ofertą do właściciela lokalu, ma gwarantowaną sprzedaż swojego produktu. Często bywa również tak, iz jako właściciele podpytujemy znajomych z branży jakiego systemu używają, i na podstawie ich rekomendacji zakupujemy wskazane przez nich rozwiązanie. Bardzo rzadko jednak pytamy o funkcjonalnośc proponowanych rozwiązan, w zależności od potrzeb lokalu. Może się zatem szybko okazać, iz płacimy na przykład za wysokie opłaty miesięczne lub zakupiliśmy zbyt drogie urządzenie, nie wykorzystując jego technicznych możliwości nawet w połowie. Nie ma sensu płacić za dodatkowe moduły oprogramowania, jeśli nie będziemy z nich korzystać, ze względu na specyfikę naszego lokalu.

Pamiętajmy, że dobrze dobrany system usprawni pracę naszego lokalu, tj. przyspieszy obsługę sali, wydawanie potraw z kuchni, kontrolę stanów magazynowych czy rozliczenie pracowników. Sprawniejsza obsługa wpłynie pozytywnie na obroty i co najważniejsze – zadowolenie naszych gości. Restauracja jest policzalna.

Na co zatem zwrócić uwagę przy wyborze POS’a? Jaki POS wybrać dla restauracji?

Przede wszystkim trzeba zacząć od określenia potrzeb lokalu czy konkretnego biznesu. Będą one inne dla restauracji tradycyjnej, samoobsługowej czy Food Trucka. Lokale sezonowe czy bazujące na ogródkach potrzebują innych rozwiązań. Dodatkowo dochodzą problemy z zatrudnieniem pracowników obsługi, w tym wypadku można jednakże zastosować nowoczesne rozwiązania pomagające ten problem ominąć. Czy sprzedajesz dania na wynos? Tutaj również pomóc może technologia. Za mało obsługi sali? Mobilny kelner może okazać się znakomitym rozwiązaniem. A może nie masz obsługi? Przywoływacze, czyli popularne pagery, mogą okazać się niezastąpione. Systemy POS posiadają całą gamę podstawowych i dodatkowych modułów, które można dostosować do własnych potrzeb.

Należy jednak zwrócić również uwagę na wsparcie i usługę pomocy technicznej.

Często bywa tak, że po wdrożeniu systemu w lokalu i przeszkoleniu podstawowym pracowników, juz następnego dnia pojawiają się pytania pełne watpliwosci. Ale…jak to było? Co miałem zrobić? O nie, urządzenie nie działa tak, jak podczas prezentacji. Szczególnie w pierwszych dniach samodzielnej obsługi urządzenia POS, wsparcie techniczne konsultanta może okazać się wyjątkowo pomocne.

W dzisiejszym odcinku porozmawiamy o rozwiązaniu czeskiej firmy Dotykacka, która jest wiodącym systemem sprzedażowym na Polskim rynku.

Systemy sprzedażowe POS. Dotykacka, to półgodzinny przewodnik, w którym zapoznajemy Państwa z funkconalnością tego systemu oraz omawiamy jego najważniejsze moduły. Moim gościem jest Mariusz Koper, specjalista z zakresu sprzedaży systemów sprzedażowych, kas fiskalnych oraz terminali płatniczych. Strona Dotykacka.



Zapisz się do newslettera i uzyskaj dostęp do bezpłatnych materiałów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *