Rozwój robotyki restauracyjnej w branży gastronomicznej.
Przyznacie ,że niezależnie od tego, czy chodzi o roboty do przerzucania steków, czy roboty barmańskie, popyt na wdrażanie robotów gastronomicznych w restauracjach rośnie. I chociaż rozwój technologii robotyki jest kluczowym czynnikiem tego szerokiego wdrożenia, skutki inflacji i rosnących kosztów pracy również znacząco przyczyniły się do tego przyczyniły. Pełna lista robotyki restauracyjnej została zaprezentowana na tegorocznym National Restaurant Association Show w Chicago.
Niezależnie od podstawowej przyczyny tego tech trendu, przyjęcie robotyki restauracyjnej zmieni oblicze branży gastronomicznej.
Zapraszam was do lektury, będzie co czytać. Dowiecie się więcej o tym rosnącym trendzie, jego wielu zastosowaniach i o tym, jak będzie dyktować przyszłość branży.
Robotyka restauracyjna: jaki jest trend?
Robotyka restauracyjna polega na automatyzacji zadań tradycyjnie wykonywanych przez obsługę restauracji. Zadania te mogą być dość zróżnicowane i obejmują działania wykonywane na zapleczu i front-endzie restauracji. Zautomatyzowane czynności są często zbyt powtarzalne lub niebezpieczne dla personelu, a zaletą jest to, że roboty te mogą wykonywać te zadania szybciej, wydajniej i dokładniej.
Podczas gdy niektórzy twierdzą, że zmiana może mieć negatywny wpływ na ludzką siłę roboczą, głębsze spojrzenie na to zjawisko ujawnia, że robotyka restauracyjna jest tutaj, aby pozostać – i może w rzeczywistości mieć pozytywny ogólny wpływ w połączeniu z pracą ludzką.
Poniżej znajdują się niektóre z powodów, dla których branża jest popychana w kierunku tej zmiany.
Robotyka restauracyjna i zmieniający się krajobraz branży gastronomicznej
Podczas gdy pandemia COVID-19 stanowiła istotny czynnik w tym powszechnym przejściu na automatyzację, branża restauracyjna i gastronomiczna zmagała się z problemami na długo przed wybuchem pandemii .
Głównymi przyczynami robotyki restauracyjnej są malejące wydatki konsumentów i wysoka rotacja pracowników w sektorze usług gastronomicznych i restauracyjnych.
Coraz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenie wydatków na żywność z powodu wysokich cen. Właściciele restauracji często potrzebują przeniesienia tych wysokich cen na konsumentów z powodu rosnącej inflacji żywności i kosztów pracy. Ale niektóre wydatki są nadal pochłaniane przez restauracje, co doprowadziło do dramatycznego spadku marż zysku. W tym wszystkim nie pomógł kryzys kadrowy.
Ile kosztów pracy może zaoszczędzić robotyka restauracyjna?
Upraszczanie skomplikowanych zadań, podejmowanie działań wysokiego ryzyka i wypełnianie luk kadrowych – roboty gastronomiczne mogą pomóc restauracjom na wiele sposobów. Największa różnica jest jednak pieniężna.
Chociaż koszt zakupu technologii automatyzacji i ich instalacji jest wysoki, udowodniono, że jest to wciąż płacalne w dłuższej perspektywie. Roboty nie tylko zapewniają znacznie większą spójność i zwiększają wydajność, ale także obniżają koszty pracy. W restauracjach średnie koszty pracy stanowią około 30% do 35% przychodów, a znaczna redukcja w tym zakresie zapewnia sporą ulgę restauratorom.
Pomimo tej niezaprzeczalnej korzyści, rozwój robotyki restauracyjnej pozostaje w tyle za innymi branżami w globalnym udziale w rynku robotyki.
Mimo to wiodące firmy zajmujące się robotyką nadal ułatwiają właścicielom restauracji przenoszenie zadań na roboty gastronomiczne. Coraz częściej restauratorzy poznają również zalety takich aplikacji w czasie rzeczywistym.
Firmy przodujące w wyścigu automatyzacji restauracji
Oto kilka wiodących firm zajmujących się robotyką restauracyjną, które zaczynają pojawiać się w branży gastronomicznej.
Miso Robotyka
Miso Robotics dostarcza rozwiązania Robots-as-a-Service i inteligentnej automatyzacji przeznaczone dla restauracji. Ich produkty obejmują szereg systemów opartych na sztucznej inteligencji i robotów gastronomicznych.
Obecnie firma koncentruje się na ponownym wprowadzeniu kultowego produktu Flippy, nowej i ulepszonej wersji, Flippy 2. Jest to zautomatyzowany robot, który może smażyć duże ilości żywności z maksymalną precyzją.
Kolejną flagową technologią Miso Robotics, która zyskuje mnóstwo uwagi, jest system kawy CookRight. Został zaprojektowany do monitorowania procesu parzenia kawy i dostarczania kluczowych informacji na temat wskaźników objętości, temperatury i czasu. Ma to na celu pomóc restauracjom poprawić wydajność ich programów parzenia kawy i zmaksymalizować wydajność.
Bear Robotics
Bear Robotics, pionier w dziedzinie zautomatyzowanych robotów kelnerskich, pomaga personelowi restauracji wyjść z “biegania do robotów” z automatycznymi, robotami kelnerskimi czyli innowacyjny robot kelner . Od biegania po jedzenie, przez podawanie napojów, po zajmowanie się stołem, technologia ta współpracuje z personelem gastronomicznym, pozwalając im skupić się na podnoszeniu doświadczenia gości i innych ważniejszych zadaniach.
Nala Robotyka
Nala Robotics to firma technologiczna AI znana z przełomowych produktów robotyki dla branży gastronomicznej.
Pierwszym takim produktem jest Nala Chef 1.1, szef kuchni oparty na sztucznej inteligencji i ML. Produkt jest konfigurowalnym robotem, który pozwala użytkownikom dostarczać nieskończoną liczbę precyzyjnie przygotowanych przepisów.
Drugim produktem Nala Robotics jest Pizzaiola 1.0, w pełni zrobotyzowana maszyna do pizzy, która może tworzyć w pełni spersonalizowane dania w różnych stylach. System modułowy może pomieścić różne piece do pizzy, a także inne stacje przygotowywania makaronów, hamburgerów, sałatek i innych.
Makr Shakr
Makr Shakr jest pionierem w dziedzinie robotów barmańskich i rozwiązań barowych. Ich robotyczni barmani mogą mieszać i podawać klientom różne przepisy na koktajle.
Dzięki zdolności do serwowania 120 drinków na godzinę, ich technologia została przyjęta w barach na całym świecie. Makr Shakr ma również ekscytującą linię produktów, w tym mobilne i stacjonarne jednostki barowe, które przeniosą doświadczenie Makr Shakr do firm na całym świecie.
Piestro
Piestro, firma Wavemaker Labs, opracowała automatyczną zrobotyzowaną pizzerię, która może złożyć rzemieślniczą pizzę w ciągu trzech minut.
Starają się dostarczać rozwiązanie robotyczne, aby pomóc restauratorom obniżyć koszty pracy i neagtywny wpływ na środowisko związany z produkcją pizzy. Dzięki swojej technologii pizzerie mogą funkcjonować w sposób bardziej zrównoważony i serwować wysokiej jakości pizzę za ułamek kosztów.
Cecilia.ai
Cecilia.ai to startup zajmujący się robotyką, który stworzył pierwszy na świecie interaktywny barman do barów i imprez. Rozwiązania do weryfikacji wieku, rozpoznawanie głosu, precyzyjne mieszanie koktajli – Cecilia.ai został zaprojektowany tak, aby całkowicie zastąpić ludzkich barmanów.
Ich produkty są używane przez takie marki jak Microsoft czy Cisco
Picnic Works
Picnic Works to firma z siedzibą w Seattle, która działa na rzecz transformacji branży gastronomicznej poprzez automatyzację.
Ich flagowy produkt, Picnic Pizza Station, to zautomatyzowany system montażu pizzy, który pomaga właścicielom pizzerii zaoszczędzić czas, pieniądze i pracę. System ogranicza marnotrawstwo żywności i może dostarczyć 100 pizz w ciągu godziny.
Ally Robotics
Ally Robotics to rozwijający się startup wprowadzający inteligentne, proste i niedrogie ramiona robotyczne skierowane do branży restauracyjnej.
Nuro Robotyka
Amerykańska firma robotyczna Nuro opracowuje autonomiczne pojazdy dostawcze o zerowej liczbie pasażerów. Jego flota drogowa składa się z trzech autonomicznych pojazdów i jest w trzeciej generacji linii.
Spyce
Spyce, kupiony przez Sweetgreen w 2021 roku, był bostońską firmą restauracyjną z automatyczną konfiguracją kuchni, znaną z przygotowywania posiłków w trzy minuty lub krócej.
Kiwibot
Kiwibot to kolejna firma zajmująca się robotyką pracująca nad automatyzacją rozwiązań dostawy. Ich urocza oferta obejmuje w pełni elektryczne roboty dostawcze zasilane sztuczną inteligencją, które są zrównoważone i wygodne. Gigant gastronomiczny, Sodexo, niedawno wprowadził je z wielką pompą na kampusach uniwersyteckich i uniwersyteckich w Stanach Zjednoczonych.
Robotics Richtech
Od ponad 20 lat Richtech Robotics rozwija robotycznych pracowników, aby pomóc firmom generować zyski dzięki automatyzacji. Ich flagowy produkt, Matradee, to robot do obsługi o dużej pojemności opracowany dla standardowych układów restauracji.
Ich oferta produktów obejmuje teraz roboty robotnicze, roboty sto obsługi, roboty sprzątające, dostawy hoteli i roboty do dezynfekcji powierzchni.
Blendid
Blendid to zautomatyzowana platforma spożywcza, która wykorzystuje robotykę opartą na sztucznej inteligencji i nową inżynierię do opracowywania autonomicznych kiosków robotycznych .
Ich flagowy produkt Jamba to jeden z takich kiosków, który produkuje świeże, mobilne koktajle, miski, soki i wiele innych.
Pudu Robotyka
Pudu Robotics to międzynarodowa firma technologiczna, która opracowuje inteligentne roboty dostawcze do różnych zastosowań komercyjnych. Ich flota robotów jest zbudowana w celu realizacji dostaw komercyjnych, przyjęć, dezynfekcji i usług sprzątania.
Hiperrobotyka
Hyper Robotics to firma zajmująca się robotyką restauracyjną, która opracowuje w pełni zautomatyzowane zrobotyzowane fast foody w pudełkach. Ich produkty Ghost Kitchen zaspokajają potrzeby sieci fast-food, które szukają szybszej ekspansji na rynku.
Serve Robotics
Inną znaną nazwą w kategorii robotyki samojezdnej jest Serve Robotics. Firma z siedzibą w San Francisco zamierza opracować zrównoważone, bezemisyjne samojezdne roboty dostawcze do użytku komercyjnego.
Serve Robotics jest również pierwszą firmą, która wprowadziła na rynek autonomiczne roboty samojezdne poziomu 4.
Pazzi Robotics
Pazzi Robotics pracuje nad budową autonomicznych restauracji, aby przekształcić branżę fast food. Ich unikalna struktura zerowej pomocy wykorzystuje oprogramowanie połączone z chmurą i platformę uczenia maszynowego wraz z robotami i modułami robotycznymi.
Dexai Robotics
Dexai Robotics to bostońska firma zajmująca się automatyzacją, która pracuje nad zmianą kształtu przemysłu spożywczego poprzez automatyzację zadań w kuchniach komercyjnych.
Ich flagowy robot Alfred, zdobywca nagrody Red Dot Design Award 2020, jest robotem sous chef zdolnym do automatyzacji większości działań restauracji zaplecza . Robot jest sterowany przez człowieka za pomocą tabletu, który umożliwia aktualizację receptur i analizę wydajności.
XRobotics
XRobotics to kolejny dodatek do niedrogiej listy deweloperów robotów do robienia pizzy. Ich robot do produkcji pizzy automatyzuje 70% przepisów na pizzę przy użyciu trzech składników. Może dostarczyć ponad 100 pizz na godzinę.
Starship Technologies
Starship Technologies opracowuje autonomiczne pojazdy dostawcze, które mogą dystrybuować towary lokalnie, jednocześnie redukując czas, koszty i nakład pracy.
Obecnie współpracują ze światowymi markami, takimi jak Just Eat, Swiss Post, Metro Group, Hermes i Wolt. Realizują również dostawy w kampusach uniwersyteckich w Stanach Zjednoczonych dla takich marek jak Starbucks, Panera Bread, Auntie Anne’s, Baja Fresh i innych.
Korzyści z automatyzacji restauracji. Rozwój robotyki restauracyjnej w branży gastronomicznej
Dzięki robotyce restauracyjnej istnieje ogromny potencjał do zmniejszenia ilości odpadów, poprawy wydajności i zwiększenia zysków dla branży gastronomicznej.
Zalety robotów gastronomicznych obejmują:
- Zmniejsza zapotrzebowanie na siłę roboczą
- Obniża koszty operacyjne
- Skraca czas oczekiwania klientów
- Usprawnia czas zameldowania i wymeldowania
- Zapewnia wciągającą i intuicyjną obsługę dla gości
- Zapewnia konsumentom łatwy dostęp do menu
- Umożliwia konsumentom zamawianie we własnym tempie
- Wykonuj wiele zadań z dokładnością i szybkością
- Dłuższy czas pracy niż u ludzi
- Te same koszty eksploatacji przez wiele lat
- Bez ograniczeń w umiejętnościach kulinarnych i ofercie menu
- Możliwość bezbłędnego powielania potraw
- Automatyzuje proces produkcji żywności lub napojów
- Oszczędność pieniędzy i zasobów ludzkich
- Zmniejsza marnotrawstwo żywności
- Może pracować 24/7 bez przerw
- Robot dostarcza zamówienia
- Zapewnia stałą jakość przez lata
- Lepsza przepustowość
- Wydajne procesy czyszczenia
- Poprawia higienę linii produkcyjnych i pomaga uniknąć naruszeń bezpieczeństwa żywności
- Generuj analizy w celu zwiększenia wydajności i jakości żywności
- Uwalnia ludzi od przyziemnych i powtarzalnych zadań
- Umożliwia klientom kontakt z przyjaciółmi i rodziną
- Zapewnia przyjazną atmosferę dla każdego klienta, za każdym razem
- I wiele innych.
Wyzwania związane z robotyką i automatyzacją restauracji
Pomimo korzyści, roboty nie rozwiązały jeszcze niektórych problemów dotyczących efektywności kosztowej i równania ludzkiego, takich jak:
Koszt i wdrożenie
Nawet przy wysiłkach zmierzających do obniżenia kosztów produktów robotyki, pozostają one poza budżetem dla małych butikowych restauracji. Typowa cena prostych produktów waha się od 1 500 do 3 000 USD, często wyższa. Istnieją również koszty wdrożenia takich urządzeń, które mogą osiągnąć od 20 000 do 30 000 USD.
Nadzór człowieka
Chociaż robotyka restauracyjna jest w pełni lub częściowo zautomatyzowana, nadal wymaga pewnego stopnia nadzoru człowieka.
Uczenie maszynowe znacznie się rozwinęło, ale roboty nie są jeszcze w stanie dostosować się do zmieniających się sytuacji lub odczytywać ludzkich emocji. Są to kluczowe czynniki, które wpływają na ogólne wrażenia w restauracjach. Ludzie nadal muszą nadzorować te maszyny, aby zapewnić klientom właściwą obsługę.
Zbyt wiele zadań
Wdrażanie robotów do przejmowania zadań w restauracjach komercyjnych jest praktyczne opłacalne tylko wtedy, gdy maszyny mogą obniżyć koszty pracy i pracować szybciej. Jeśli wdrożenie robotów nie wpłynie na zarobki, może nie być mądrą decyzją dla restauratorów.
Roboto – zadania
Roboty mogą precyzyjnie powielać pewne działania, co po pewnym czasie może stać się nudne dla klientów. Niestety, uczenie robotów uczenia się nowych przepisów jest niezwykle złożonym zadaniem, któremu nie wszyscy właściciele restauracji – a nawet maszyny – będą w stanie sprostać.
Większość robotyki restauracyjnej opiera się na uczeniu maszynowym, aby nauczyć się gotować. Oznacza to, że właściciele restauracji muszą podawać robotom dane, które mogą nauczyć się powielać. Bez tej rutyny robot będzie gotował ten sam posiłek na zawsze. Spójność ma wartość, ale takie statyczne menu może zniechęcić lojalnych klientów.
Ponieważ przemysł spożywczy rozwija automatyzację, prawdziwym wyzwaniem dla restauratorów będzie zrównoważenie ich zautomatyzowanych i ludzkich zespołów. Ten złożony akt równoważenia określi, jak dobrze radzi sobie restauracja.
Rozwój robotyki restauracyjnej w branży gastronomicznej. Autonomiczne roboty gastronomiczne
Roboty gastronomiczne robią szum w branży i pod każdym względem wydaje się, że te maszyny są naprawdę przyszłością. Obecnie celem wdrożenia takich technologii w branży gastronomicznej jest obniżenie kosztów i zwiększenie efektywności.
Większe przedsiębiorstwa i międzynarodowe sieci prawdopodobnie łatwiej wdrażają te drogie rozwiązania z zakresu robotyki restauracyjnej. Na razie małe restauracje nie nadążają za tempem. Przystępna cenowo automatyzacja będzie niewątpliwie niezbędna w powszechnym wdrażaniu w celu złagodzenia skutków niedoborów siły roboczej i inflacji w całej branży.