Marketing restauracji. Zaplanuj budżet z głową
Marketing restauracji. Zaplanuj budżet z głową.
Jeśli chodzi o budżet marketingowy restauracji, musisz być selektywny w wydatkach. W dzisiejszych czasach istnieje prawie nieskończona liczba sposobów promowania i reklamowania swojej restauracji, ale nie wszystkie z nich są warte swojej ceny.
Jeśli dopiero zaczynasz prowadzenie restauracji oraz rozwijasz marketing swojej restauracji i mediów społecznościowych restauracji , możesz pomyśleć, że opłacenie na bieżąco różnych kampanii jest wystarczające. Jest to jednak jedna z głównych przyczyn szybkiego wymykania się wydatków spod kontroli.
Dobry budżet i skuteczny marketing restauracji pomoże Ci tego uniknąć
W tym artykule podam podstawowe wskazówki dla właścicieli restauracji , jak stworzyć budżet na dobry marketing restauracji oraz świetną reklamę restauracji
Co to jest budżet marketingowy restauracji?
Jak zacząć korzystać z budżetów marketingowych restauracji
Wyznaczanie skutecznych celów marketingowych restauracji
Jak lokować budżet marketingowy Twojej restauracji
Ile restauracje powinny wydawać na marketing?
Jak śledzić wydatki
Jak promować swoją restaurację
Jak promować swoją stronę
Prowadzenie facebooka restauracji
Jak prowadzić działania marketingowe
Zacznijmy od przypomnienia, czym są budżety marketingowe restauracji i jak możesz je wykorzystać, aby upewnić się, że pieniądze przeznaczone na reklamę restauracji są dobrze wydane.
Co to jest budżet marketingowy restauracji?
Budżet marketingowy restauracji to ustalona kwota, którą możesz wydać na określone działania marketingowe w określonych ramach czasowych.
Budżet to dobry pomysł dla każdego właściciela restauracji, który chce skutecznie wypromować swój biznes. Restauracje mogą tworzyć budżety w ujęciu miesięcznym, kwartalnym lub rocznym. Budżety pozwalają właścicielom restauracji przeznaczać środki na określone działania marketingowe, a w połączeniu z dobrym oprogramowaniem również monitorować związane z tym wydatki. Dobrze zaprojektowany budżet może pomóc właścicielom restauracji uniknąć nadmiernych lub niedostatecznych wydatków, a także może zapewnić, że wydatki nie zostaną zmarnowane na kampanie, które nie mają pozytywnego wpływu. Odpowiedni marketing restauracji pozwoli Ci, pozyskać nowych klientów, nową grupę klientów restauracji
Wyznaczanie celów i działań promujących restaurację. Skuteczna reklama restauracji
Zanim przejdziesz do arkuszy kalkulacyjnych lub oprogramowania księgowego, powinieneś wyznaczyć pewne cele i zadania dla swojej strategii marketingowej restauracji.
Sugerowane cele marketingowe restauracji
Oto kilka przykładowych celów do rozważenia marketing restauracji:
Przyciąganie par, rodzin lub funkcji , prywatnych imprez oraz nowych klientów restauracji
Zwiększenie świadomości marki w mieście lub regionie turystycznym
Zwiększenie liczby rezerwacji stolików
Pozyskiwanie większej liczby klientów do wystawiania recenzji
Zachęcanie klientów do spróbowania nowych pozycji w menu
Strona internetowa restauracji powinnapodkreślać unikalność miejsca
Wykorzystaj witrynę swojej restauracji – przyjmuj zamówienia online i prowadź SEO e-mailowy. Witryny restauracji są znakomitym sposobem na marketing i pozyskiwaniem potrzebnych informacji o potencjalnych klientach restauracji
Założenie profilu restauracji w Google Moja Firma (profil Google, Google ads, reklamy google )
Dodać do planu marketingowego restauracji działania promocyjne swojej strony internetowej w Internecie i pozyskać stałych klientów
Wykorzystać narzędzia technologiczne, usprawniające pozyskujące informacje o gościach
Uruchomić reklamę restauracji w konkretnych mediach
Planowanie postów w social media właścicieli restauracji
Jak zacząć korzystać z budżetów marketingowych restauracji. Jak prowadzić marketing internetowy dla restauracji?
Ponieważ restauracje zaczynaja działać na coraz niższych marżach, najlepszym sposobem na rozpoczęcie budżetowania marketingowego jest podejście dwuetapowe.
Po pierwsze, zacznij od upewnienia się, że skrupulatnie śledzisz wpływy i wypłaty pieniędzy. Choć może się to wydawać oczywiste, wiele restauracji zamyka się z powodu niezdolności do prawidłowego śledzenia finansów. Pomóc Ci w tym mogą dedykowane oprogramowania do zarządzania wydatkami.
Następnie, gdy już będziesz mieć silną kontrolę nad swoimi finansami, weź procent przychodów (cokolwiek, co jest najbardziej sensowne dla twoich potrzeb) i przeznacz to na , reklamę restauracji i social media restauracji. Kluczem, jest rozpoczęcie od małego budżetu, abyś miał możliwość dostosowania strategii marketingowej, gdy dowiesz się, co działa, a co nie.
Budżet marketingowy oraz działania marketingowe restauracji
Jednym z największych wyzwań dla restauracji jest określenie, na których platformach należy prowadzić działania reklamowe restauracji, przyciągnąć klientów i wykorzystać naturalną reklamę restauracji, zaprezentować ofertę restauracji oraz skoncentrować na właściwej grupie odbiorców. Firmy często unikają pełnego inwestowania w coś takiego jak marketing na Instagramie, zamiast tego dzielą budżet, aby zmieścić się w wielu sieciach społecznościowych.
Przydzielaj budżet w oparciu o grupę docelową i jej etap w lejku sprzedażowym. Na początku każdego lejka należy przeznaczyć budżety na platformę, na której osoby (Twoi potencjalni klienci w social mediach) demograficzne spędzają większość czasu. Następnie można uwzględnić kampanie e-mailowe dla stałych klientów z którymi chcesz dzielić się ofertami i rabatami.
Jeśli masz starszych odbiorców, strona Facebook może być Twoim najbardziej wpływowym kanałem, podczas gdy młodsze pokolenie częściej korzysta z TikTok i Snapchata. Media społecznościowe pozwalają na szybkie informowanie naszych obecnych i potencjalnych klientów o dostępnej ofercie, aktualnych promocjach, czy innych podejmowanych działaniach. Na początek przeznacz niewielką kwotę na każdy kanał. Śledź statystyki tych reklam za pomocą programu analitycznego lub wbudowanego dashboardu. Nie potrzebujesz odbiorców z całego świata , skup uwagę lokalnego rynku na swoich kanałach mediów społecznościowych.
Ile restauracje powinny wydawać na reklamę?
W tej chwili możesz się zastanawiać, ile to wszystko będzie Cię kosztować. Lub przynajmniej, ile swoich dochodów powinieneś odłożyć na działania marketingowe. Prawda jest taka, że to zależy. Niektórzy specjaliści sugerują zaledwie trzy procent przychodów, inni nawet 30%.
Plan marketingowy dla nowych restauracji. Odpowiedni marketing restauracji pozwoli Ci zainteresować klientów Twoją ofertą
Nowe restauracje i lokale gastronomiczne powinny inwestować więcej zarobionego kapitału w strategie marketingowe, aby nabrać rozpędu dla nowo otwartego biznesu. Twój budżet będzie wyższy, jeśli w Twojej okolicy będzie duża konkurencja o Twoją niszę lub odmiany kuchni. Być może będziesz musiał zainwestować w zasoby, takie jak produkcja wideo, aby wyróżnić się na tle innych. Podczas planowania budżetu reklamowego restauracji wiele zależy od charakteru restauracji i grupy docelowej klientów, których chcemy pozyskać jako gości. To także ułatwi drogę do uruchamiania ukierunkowanych lokalnych reklam online, takich jak Google AdWords.
Dla funkcjonujących restauracji
Firmy o ugruntowanej pozycji mogą skupić się na mniejszych budżetach, ponieważ większość ich energii jest skierowana na zatrzymanie klientów i wykorzystanie ich do pozyskania nowej sprzedaży dzięki przekazom ustnym i rekomendacjom. W ciągu ostatniego roku ogromna ilość lokali zainwestowała w rozwój swoich stron (czyli element marketingu restauracji i reklamy restauracji), tak aby umożliwić klientom szybkie i wygodne dokonywanie zamówień.
Jak śledzić wydatki
Niezależnie od tego, czy prowadzisz nową restaurację, czy domową markę, przychody i wydatki zawsze będą określać, ile pieniędzy musisz wydać na dobry marketing restauracji.
Jeśli Twoje wydatki przekraczają Twoje dochody, marketing może nie być dla Ciebie, ponieważ Twoja restauracja już przynosi straty. Musisz również pamiętać, że Twój budżet nie może pochłonąć całego Twojego dochodu netto. Trzeba mieć trochę gotówki na nieplanowane wydatki.
Płatne reklamy, promocja restauracji i pulpity nawigacyjne mediów społecznościowych. Czy restauracja potrzebuje marketingu e-mailowego
Dlatego śledzenie wydatków jest tak samo ważne jak tworzenie samego budżetu
Marketing restauracji z wykorzystaniem platform mediów społecznościowych. Sprawdź pulpit analityczny wybranego kanału marketingowego, aby zobaczyć, co Google Analytics może śledzić, ile wydajesz na promocję online. Sprawdź skuteczność reklam na Facebooku i Instagramie, przechodząc do pulpitu nawigacyjnego każdej platformy i sprawdzając wskaźniki, takie jak konwersje, kliknięcia i wypełnienia formularzy, wizyty na stronie internetowej i rezerwacji online.
Oprócz działań społecznościowych, będziesz także chciał skupić się na poprawie SEO strony internetowej restauracji. Oznacza to pilnowanie wskaźników, takich jak klikalność wiadomości e-mail, wizyty w witrynach za pośrednictwem wyszukiwarek lub linki wstawiane w profilach społecznościowych. Zgody na listy lub rezerwacje cyfrowe to świetne środki do monitorowania.
Zasadniczo chcesz analizować dane związane z konwersjami potencjalnych klientów, poleceniami i średnimi przychodami uzyskanymi na klienta
Śledź budżet swojej restauracji dzięki ProfitManager.pl Przy wszystkich rodzajach budżetów restauracyjnych ważne jest, aby trzymać się go tak bardzo, jak to możliwe. Marże restauracji to nieustanne równoważenie, a śledzenie tego, gdzie wydajesz pieniądze i ile, pomoże ci pozostać na właściwej drodze i uniknąć nadmiernych wydatków. Ważne jest również regularne przeglądanie budżetu i wprowadzanie niezbędnych zmian. Jeśli nie widzisz oczekiwanych rezultatów, być może musisz przeznaczyć wydatki gdzie indziej lub zmienić budżet. Nie zależnie jednak od planu marketingowego restauracji pamiętaj, że najlepsza reklama restauracji to zadowoleni goście. Marketing restauracji opiera się nie tylko na social mediach, ale też na realnym kontakcie z gośćmi.
