Początki mojej kariery gastronomicznej w Polsce mają swoje korzenie w kuchni, natomiast kolejne lata mojej pracy spędziłem w Wielkiej Brytanii zdobywając doświadczenie w takich segmentach jak: puby, restauracje, szkoły, kantyny uniwersyteckie oraz szpitale, gdzie przez 15 lat piastowałem stanowiska managerskie. Ostatnie 5 lat mojej zawodowej drogi spędziłem jako Kierownik Regionalny obsługując, dla jednej z największych firm Żywienia Zbiorowego w UK, kilkanaście kontraktów w domach opieki w Londynie. Dzięki wieloletniej pracy w środowisku międzynarodowym nauczyłem się tworzyć zgrane zespoły pracowników, których różnorodność kulturowa, religijna czy narodowa wymagały niejednokrotnie tworzenia specyficznych warunków pracy.

 

Moje doświadczenie obejmuje:

– zarządzanie zespołami pracowników do 250 osób

– rekrutacje oraz kontrola kosztów pracowniczych

– szkolenia HACCP, BHP

– szkolenia pracownicze w zakresie przydzielonych stanowisk

– tworzenie i nadzór nad rocznymi planami budżetowymi

– współpraca oraz negocjacje z inwestorami i dostawcami

– zarządzanie i optymalizacja finansów – koszty stałe i zmienne

– kontrola gospodarki magazynowej, inwentaryzacje, optymalizacja karty dań

– audyty finansowe oraz analizy zysków i strat (P&L)

– tworzenie specjalistycznych programów żywienia dla szkół artystycznych

– opracowywanie diet szpitalnych z uwzględnieniem wymogów kulturowych

– zarządzanie imprezami w zakresie personelu, finansów, menu, logistyki (np. wesela)

– wdrożenie programu minimalizacji strat finansowych oraz magazynowych

 

W Polsce wspieram branżę gastronomiczną w ramach konsultacji w zakresie optymalizacji kosztów prowadzenia lokali jak i zarządzania personelem. Współpracuję z korporacjami oraz lokalnymi przedsiębiorcami, również w branżach hotelowych oraz eventowych.

 

Moją wiedzą i doświadczeniem dzielę się także na moim blogu Finanse w Gastronomii oraz w ramach bezpośrednich indywidualnych oraz grupowych szkoleń.

Równolegle prowadzę platformę szkoleniową, na której znajdują się opracowane przeze mnie branżowe kursy gastronomiczne:

– Food Cost dla zaawansowanych

– Inwentaryzacja, gdzie szukać pieniędzy

– Analizy i raporty

– Zarządzanie kosztami personelu

– Kalkulacja imprez

 

Jestem również pomysłodawcą i autorem Podcastu Gastronomicznego, na łamach którego rozmawiam z moimi gośćmi o ich gastronomicznych przygodach, marzeniach i pasji.

W wolnym czasie tworzę Kalkulatory Gastronomiczne. Narzędzia pomocne w pracy managera jak i szefa kuchni.

 

Sławek Głomski

Właściciel Kuchnia Rogata