Początki mojej kariery gastronomicznej w Polsce mają swoje korzenie w kuchni, natomiast kolejne lata mojej pracy spędziłem w Wielkiej Brytanii zdobywając doświadczenie w takich segmentach jak: puby, restauracje, szkoły, kantyny uniwersyteckie oraz szpitale, gdzie przez 15 lat piastowałem stanowiska managerskie. Ostatnie 5 lat mojej zawodowej drogi spędziłem jako Kierownik Regionalny obsługując, dla jednej z największych firm Żywienia Zbiorowego w UK, kilkanaście kontraktów w domach opieki w Londynie. Dzięki wieloletniej pracy w środowisku międzynarodowym nauczyłem się tworzyć zgrane zespoły pracowników, których różnorodność kulturowa, religijna czy narodowa wymagały niejednokrotnie tworzenia specyficznych warunków pracy.
Moje doświadczenie obejmuje:
– zarządzanie zespołami pracowników do 250 osób
– rekrutacje oraz kontrola kosztów pracowniczych
– szkolenia HACCP, BHP
– szkolenia pracownicze w zakresie przydzielonych stanowisk
– tworzenie i nadzór nad rocznymi planami budżetowymi
– współpraca oraz negocjacje z inwestorami i dostawcami
– zarządzanie i optymalizacja finansów – koszty stałe i zmienne
– kontrola gospodarki magazynowej, inwentaryzacje, optymalizacja karty dań
– audyty finansowe oraz analizy zysków i strat (P&L)
– tworzenie specjalistycznych programów żywienia dla szkół artystycznych
– opracowywanie diet szpitalnych z uwzględnieniem wymogów kulturowych
– zarządzanie imprezami w zakresie personelu, finansów, menu, logistyki (np. wesela)
– wdrożenie programu minimalizacji strat finansowych oraz magazynowych
W Polsce wspieram branżę gastronomiczną w ramach konsultacji w zakresie optymalizacji kosztów prowadzenia lokali jak i zarządzania personelem. Współpracuję z korporacjami oraz lokalnymi przedsiębiorcami, również w branżach hotelowych oraz eventowych.
Moją wiedzą i doświadczeniem dzielę się także na moim blogu Finanse w Gastronomii oraz w ramach bezpośrednich indywidualnych oraz grupowych szkoleń.
Równolegle prowadzę platformę szkoleniową, na której znajdują się opracowane przeze mnie branżowe kursy gastronomiczne:
– Food Cost dla zaawansowanych
– Inwentaryzacja, gdzie szukać pieniędzy
– Analizy i raporty
– Zarządzanie kosztami personelu
– Kalkulacja imprez
Jestem również pomysłodawcą i autorem Podcastu Gastronomicznego, na łamach którego rozmawiam z moimi gośćmi o ich gastronomicznych przygodach, marzeniach i pasji.
W wolnym czasie tworzę Kalkulatory Gastronomiczne. Narzędzia pomocne w pracy managera jak i szefa kuchni.