Dania na wynos. Kalkulator gastronomiczny

Wydarzenia związane z Covid19 pozamykały nas w domu. Nas konsumentów.  W tym samym czasie restauratorzy zastanawiali się ( jak przeżyć) w jaki sposób zaspokoić kulinarne potrzeby swoich gości. Alternatyw dla spożywania posiłków w restauracji znalazło się wiele. Na przykład w USA, z przeprowadzonych badań wynikło, iż 82% osób przygotowuje posiłki w domu. 46% korzystało z Drive Thru, 41% zamawiało na wynos. 23% korzystało z opcji on-line a 20% z dedykowanych aplikacji. Badania wskazały również kryteria wpływające na sprzedaż zdalną: 

  • uproszczone menu 
  • utrzymanie wartości, którymi kierowała się wcześniej restauracja
  • smaczne dania
  • dostępne ceny 
  • wygoda

Menu wynikające z potrzeb gości, stworzone na podstawie najczęściej sprzedawanych dań jest kluczem. Smaczne dania i cena proporcjonalnie mniejsza ze względu na zmniejszone koszty obsługi przekłada się na sprzedaż i chęć powrotu gości do naszej restauracji.

Analiza karty dań wpłynie na popularność ostatecznej oferty. Selekcja dań o najwyższym współczynniku dotychczasowej sprzedaży, jest dobrym początkiem. Zmniejszone koszty produkcji, przełożą się na cenę sprzedaży i atrakcyjność oferty a co za tym idzie, zadowolenie klienta. Kalkulator gastronomiczny pomoże precyzyjnie obliczyć cenę sprzedaży

dania na wynos jak zarabiać
Dania na wynos jak zarabiać?

 Jak rozumieć „uproszczone menu i dostępne ceny” od strony restauratora?

Uproszczone menu to z pewnością krótsza karta oparta na popularnych daniach. To karta, która zaspokaja również oczekiwania naszych gości. A dostępne ceny? Tutaj temat jest bardziej złożony. Złożoność polega na wyważeniu ceny sprzedaży w stosunku do ponoszonych kosztów produkcji. Mówimy tu oczywiście o menu z dowozem lub odbiorem własnym.

Kalkulacja kosztów produkcji, pozwoli nam określić minimalną wysokość wysokość sprzedaży. W zestawieniu z wyliczonym Food Cost (kalkulator gastronomiczny), obliczymy ile dań sprzedać aby pokryć dzienne koszty. Ile dań sprzedać aby wyjść na „zero” lub zacząć zarabiać. jak się do tego zabrać?

Tworzenie receptur to ważny proces.Rzetelne kalkulowanie Food Cost i cen sprzedaży również. O tym rozmawiam z Grzegorzem Jaszkiewiczem w Podcaście Gastronomicznym.

W jaki sposób obliczyć właściwy Food Cost i odpowiednią cenę sprzedaży naszego dania.


O wyborze określonych dań naszego uproszczonego menu, skupimy się na składnikach, wadze oraz cenie. Następnie obliczymy rzetelna cenę sprzedaży. W tym celu skorzystać możemy ze stworzonych do tego celu narzędzi. Zapraszam do krótkiego filmu, w którym zademonstruję w jaki sposób stworzyć opłacalna recepturę.




  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *